Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

POZOR na horúčavy: Varovanie lekárov! Neverili by ste, s čím končia ľudia v nemocnici

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Koláž - Getty Images)

PHOENIX - Lekári z popáleninových centier v amerických štátoch Arizona a Nevada varujú pred kontaktom so slnkom rozpálenými povrchmi, najčastejšie asfaltom alebo púštnym pieskom. Na západ USA práve prichádza prvá tohtoročná vlna veľkých horúčav, tlaková výš tento týždeň vyženie teplotu miestami až na 46 stupňov Celzia, píše agentúra AP. Na juhozápade USA je tento druh popálenín čoraz častejší, teploty vytrvalo rastú kvôli globálnym zmenám klímy aj stále hustejšej mestskej zástavbe.

Varovanie expertov: Už onedlho hrozí Európe ďalšia vlna pandémie KORONAVÍRUSU

Vlani počas troch letných mesiacov popáleninové centrum vo Phoenixe hospitalizovalo 104 ľudí popálených o slnkom rozpálené povrchy, sedem ľudí na následky zranení zomrelo. V posledných rokoch počty takto zranených stúpajú, vo Phoenixe ich vlani bolo najviac od roku 2000, kedy sa údaj začal sledovať.

V centre starostlivosti o popáleniny Lions v Las Vegas University Medical Center sú poranenia na horúcej dlažbe také bežné, že zamestnanci nazývajú letné mesiace "sezónou popálenín od chodníka", uviedol riaditeľ lekárov v centre. V priemere 13 percent vážnych popálenín, ktoré tu liečia, spôsobila horúca dlažba alebo asfalt.

POZOR na horúčavy: Varovanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Syeda Saquiba, spoluautora niekoľkých lekárskych štúdií na túto tému, sú popáleniny o chodník také závažné, pretože ľudia často kvôli prehriatiu alebo nedostatku tekutín omdlejú a trvá im pomerne dlho, než sa preberú a z chodníka sa dostanú. Lekári sa snažia znížiť počet zranených osvetou a popularizáciou témy.

Viac o téme: VarovanieHorúčavyTeploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu