Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nový Zéland zasiahlo ďalšie zemetrasenie: Varovanie pred cunami, ľudí museli evakuovať

Ľudia museli opustiť svoje domovy Zobraziť galériu (2)
Ľudia museli opustiť svoje domovy (Zdroj: SITA/George Novak/New Zealand Herald via AP)

WELLINGTON - Pri pobreží novozélandského Severného ostrova boli v sobotu dotrasy s magnitúdou 6,4, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS.

Dotrasy zaznamenali pri východnom pobreží neďaleko mesta Gisborne. Neboli hlásené žiadne vážne škody alebo zranenia. Stalo sa tak po piatkovom silnom zemetrasení s magnitúdou 8,1 severne od Nového Zélandu. Úrady vydali varovanie pred prívalovými vlnami cunami po celom regióne Tichého oceánu.

Ľudia museli opustiť svoje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/George Novak/New Zealand Herald via AP)

Zemetrasenie malo epicentrum Kermadecových ostrovoch, približne 800 kilometrov od severovýchodného pobrežia novozélandského Severného ostrova. Nasledovalo po otrasoch s magnitúdou 7,4 v tej istej oblasti a zemetrasení s magnitúdou 7,1 pri východnom pobreží Nového Zélandu. V oboch oblastiach došlo aj k početným ďalším otrasom.

 

 

Novozélandská civilná ochrana vyzvala ľudí na východnom pobreží Severného ostrova na evakuáciu vzhľadom na možné cunami. Nový Zéland leží na tzv. Ohnivom kruhu v Tichom oceáne, kde dochádza k častej seizmickej aktivite. Krajina si vo februári pripomenula desiate výročie zemetrasenie s magnitúdou 6,3 v meste Christchurch na Južnom ostrove, pri ktorom zahynulo 185 ľudí.

Viac o téme: OtrasyZemetrasenie Nový ZélandSeverný ostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu