Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

U nás očkovanie ide slimačím tempom: V USA dostali vakcínu už aj opice

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN DIEGO - Niekoľko orangutanov a šimpanzov bonobo v zoo v San Diegu dostalo experimentálnu vakcínu proti COVID-19 vyvinutú špeciálne pre zvieratá. Sú tak prví známi nehumánni primáti, ktorí boli zaočkovaní.

Podľa National Geographic bol medzi tými, ktorí dostali vakcínu, aj orangutan menom Karen, ktorý sa do histórie zapísal v roku 1994 ako prvá opica na svete, ktorá podstúpila operáciu na otvorenom srdci.

Minulý mesiac dostala Karen spolu s ďalšími tromi orangutanmi a piatimi šimpanzami dve dávky vakcíny vyvinutej veterinárnou farmaceutickou spoločnosťou Zoetis.

"Toto nie je norma. Počas svojej kariéry som nemal prístup k experimentálnej vakcíne tak skoro v tomto procese a nemal som takú veľkú túžbu ju použiť," povedala Nadine Lamberski, hlavná ochrankyňa a úradníčka pre zdravie v zoo v San Diegu pre National Geographic.

V januári sa osem goríl v zoo stalo prvými ľudoopmi na svete s pozitívnym testom na koronavírus. Teraz sa zotavujú.

Infekcie sa potvrdili aj u psov, mačiek, noriek, tigrov, levov a niekoľkých ďalších zvierat na celom svete.

U nás očkovanie ide
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Opice však prinášajú ochranárom obzvlášť veľké znepokojenie.

Všetky druhy goríl sú na červenom zozname IUCN uvedené ako ohrozené alebo kriticky ohrozené, pričom jednou z hlavných hrozieb je „náchylnosť na choroby“. Infekcia sa rýchlo šírila medzi zvieratami, ktoré žijú v blízkych rodinných skupinách.

COVID-19 má potenciál vyhubiť populácie goríl, šimpanzov a orangutanov, ak ľudia neprijmú opatrenia na zabránenie jeho rozšírenia, varovali odborníci.

Spoločnosť Zoetis začala s vývojom vakcíny COVID-19 pre psy a mačky po tom, čo bol pred viac ako rokom v Hongkongu pozitívny na tento vírus prvý pes. V októbri už sa vakcína považovala za bezpečnú a účinnú - testovanie sa však robilo iba na psoch a mačkách.

Napriek tomu sa Lamberski rozhodla, že očkovanie ľudoopov stojí za to riziko. Pre National Geographic povedala, že neutrpeli žiadne nežiaduce reakcie a čoskoro budú testované na prítomnosť protilátok, aby sa zistilo, či bolo očkovanie úspešné.

U nás očkovanie ide
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Nie je to tak, že by sme náhodne chytili vakcínu a podali ju novému druhu,“ uviedla. „Ide o to, aby sa o tom veľa premýšľalo a urobil sa výskum - aké je riziko v prípade, že to neurobíme a aké je riziko, keď to urobíme. Našim mottom je predovšetkým neubližovať.“

Lamberski uviedla, že pretože sa vakcíny vyrábajú pre konkrétny patogén a nie pre konkrétny druh, je bežné dávať vakcíny určené pre jeden druh druhému. Opice v zoo dostávajú vakcíny proti chrípke a osýpkam vyvinuté pre ľudí.

Hovorca spoločnosti Zoetis pre National Geographic uviedol, že ďalšie americké zoo požadovali dávky vakcíny pre ich vlastné ľudoopy. Spoločnosť očakáva, že ďalšie budú dostupné v júni.

Spoločnosť navyše v súčasnosti vykonáva pokusy s vakcínami na norkoch.

Viac o téme: OčkovanieGorilaŠimpanzOrangutanOpiceZooSan Diego
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu