Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Prvé zábery z unikátnej misie na Mars: Sedem hororových minút, riskantné pristátie sa podarilo

Perseverance Zobraziť galériu (8)
Perseverance (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

WASHINGTON - Robotický prieskumník americkej vesmírnej agentúry NASA Perseverance úspešne zvládol pristátie na Marse. Krátko pred 22:00 SEČ dosadol na plánovanom mieste v kráteri Jazero. Úspech potvrdila NASA, ktorá tiež vydala prvé fotografie zhotovené Roverom z miesta dosadnutia. Pristávací manéver dokumentovala na webe televízie NASA.

Posledná, technicky veľmi náročná fáza letu od vstupu do horných vrstiev atmosféry cez zostup po pristátie predstavovalo podľa vyjadrenia tímu v riadiacom stredisku "sedem hororových minút" čakania. Išlo o sériu na seba nadväzujúcich automatických akcií, z ktorých zlyhanie jedinej mohlo znamenať skazu. Len 40 percent doterajších misií s pristátím na Marse bolo úspešných.

VIDEO Prvé zábery z
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Bill Ingalls/NASA via AP)

Tepelný štít ochranného puzdra, ukrývajúceho Perseverance, musel pri zostupe zvládnuť rozpálení až na 1300 stupňov Celzia. V správnu chvíľu, keď sa počiatočná zostupová rýchlosť znížila z 20.000 kilometrov za hodinu na 1600 kilometrov, sa musel roztvoriť padák a potom oddeliť tepelný štít. Nakoniec vo výške niekoľkých metrov zostupná sekcie spustila rover pomocou lán na povrch planéty a potom odletela do bezpečnej vzdialenosti.

Okrem toho bolo nutné, aby správne fungovali malé motory a zameriavacie prístroje a kamery k navedenie na konkrétne bezpečné miesto pristátia vo zvolenej oblasti. Pre NASA (Národný úrad pre letectvo a vesmír) dnešnej udalosť znamená už deviate úspešné pristátie na Marse; v prípade Perseverance ide o piatej automatickej výskumné vozítko. Dve americké zariadenia stále fungujú - od roku 2012 rover Curiosity a od roku 2018 stacionárne sonda InSight. Vôbec prvým pohyblivým zariadením, ktoré na Marse pracovalo, sa stal v roku 1997 Mars Pathfinder.

VIDEO Prvé zábery z
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Bill Ingalls / NASA cez AP)

Hlavný cieľ misie

Miesto pristátia, kráter Jazero, vybrali v súvislosti s jedným z hlavných cieľov misie. Sú presvedčení, že pred 3,5 miliardy rokov sa v tejto oblasti nachádzala voda a mohli sa tam zachovať stopy prípadného niekdajšieho života. Perseverance, v preklade znamenajúce vytrvalosť, sa na šesť a pol mesiaca trvajúcu púť vydala 30. júla.

VIDEO Prvé zábery z
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo / Damian Dovarganes)

Perseverance bude tiež získavať a uchovávať vzorky hornín, ktoré by budúcie misie mali dopraviť na analýzu na Zem. Príprava budúcich výprav ľudí spočíva v testovaní techniky a metód, ktoré pri nich môžu byť využité. Ide napríklad o vyskúšanie spôsobov výroby kyslíka z marťanskej atmosféry, o zlepšovanie techniky pristávanie alebo o získavanie informácií o podmienkach prostredia, ktoré môžu život astronautov na Marse ovplyvňovať.

VIDEO Prvé zábery z
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Valentin Flauraud / Keystone cez AP)

VIDEO Prvé zábery z
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Bill Ingalls /AP Photo / Damian Dovarganes)

Viac o téme: PristátieNASAMarsPerseverance
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu