Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci chcú odhaliť záhadu vzniku vesmíru: VIDEO Odpoveď sa má skrývať v sibírskom jazere

Spustenie teleskopu Zobraziť galériu (2)
Spustenie teleskopu (Zdroj: profimedia.sk)

IRKUTSK - Vedci minulý piatok spustili do vôd sibírskeho jazera Bajkal jeden z najväčších podvodných teleskopov, ktorý má poslúžiť na pozorovanie elementárnych častíc neutrín a pomôcť odhaliť tajomstvo vzniku galaxií a vesmíru, uviedla agentúra TASS. Medzinárodného vedeckého projektu vedeného Ruskom sa zúčastňuje tiež Česko, Slovensko, Poľsko a Nemecko.

FOTO Vedci vyše 50 rokov riešili záhadu na jazere Bajkal: Vidno ju až z vesmíru, pravda odhalená

Teleskop s názvom Bajkal-GVD (Gigaton Volume Detector), ktorého konštrukcia začala v roku 2015, bol umiestnený do hĺbky v rozmedzí 750 metrov až 1,3 kilometra vo vzdialenosti asi štyri kilometre od brehu Bajkalského jazera. "Neutrinový teleskop s veľkosťou pol kubického kilometra sa nachádza priamo pod nami," povedal na mieste podľa agentúry AFP Dmitrij Naumov z ruského inštitútu jadrového výskumu.

Neutrína sú ťažko detekovateľné a voda je pre ich zaznamenanie príhodným médiom. Sú to častice s veľmi malou hmotnosťou, ktorých rýchlosť sa blíži rýchlosti svetla.

Úlohou teleskopu Bajkal-GVD bude zaznamenávať prúdy neutrín, ktoré sa na Zem dostávajú z vesmíru, z rodiacich sa alebo umierajúcich galaxií a z rôznych hviezdnych objektov, napísala agentúra TASS. Vedci sa domnievajú, že neutrína sú schopné sa v zásade nemennej forme dostať na Zem, a predstavujú tak cenný zdroj informácií o tom, čo sa dialo vo vesmíre pred niekoľkými miliardami rokov, a tiež o objektoch, z ktorých častice vznikli.

Teleskop v jazere Bajkal je svojho druhu najväčší na severnej pologuli a bude odteraz robiť konkurenciu zariadeniu Ice Cube, obriemu neutrinovému observatóriu na Antarktíde.

Viac o téme: JazeroTeleskopBajkalBajkal-GVD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu