Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Infektológ o ďalšom vývoji pandémie KORONAVÍRUSU: Situácia sa dramaticky zlepší v tomto mesiaci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SILVER SPRING - Podľa virológa a infektológa Paula Offita z amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) sa situácia ohľadom pandémie zlepší už toto leto. V rozhovore pre CNN uviedol, že k tomu prispeje nielen narastajúci počet zaočkovaných a získavanie kolektívnej imunity, ale aj poveternostné podmienky. Potešiteľné je aj to, že jeho prognózy sa zhodujú aj s inými odborníkmi.

Člen poradného výboru FDA pre vakcíny a biologické výrobky uviedol, že súčasný príšerný zimný prírastok covid pacientov už pravdepodobne nebude prekonaný. S príchodom viacerých vakcín sa totiž zlepšuje časová os spojená s očkovaním, čo prispeje k ukončeniu pandémie. Offit taktiež poukázal na to, že "v USA konečne začíname zisťovať, ako postupovať a či je možné vakcíny podávať v množstve jedna až 1,5 milióna dávok denne, aby sa mohlo zaočkovať 55 až 60 percent populácie"

Infektológ o ďalšom vývoji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Začiatkom leta by tak mohla nastať chvíľa, keď sa všetko konečne zvrtne. "Domnievam sa, že do júna môžeme zastaviť šírenie vírusu," vyhlásil optimisticky ďalší pracovník FDA Scott Gottlieb. K zlepšeniu situácie podľa odborníkov prispejú aj klimatické zmeny. Po návrate teplejšieho počasia sa ľudia nebudú zhromažďovať v interiéri a šírenie vírusu sa tak automaticky spomalí. V jednej vedeckej štúdii z mája 2020 sa uvádza, že šírenie koronavírusu sa začína spomaľovať, keď sa priemerné denné teploty dlhodobejšie udržia nad 11 stupňov Celzia. 

Infektológ o ďalšom vývoji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekári upozorňujú na jeden vedľajší účinok vakcíny: Môže sa objaviť aj týždeň po očkovaní

Imunológ Anthony Fauci pre Harvadský vestník uviedol, že potrebnú  kolektívnu imunitu by mohlo ľudstvo dosiahnuť do konca leta. "Povedzme, že zaočkujeme 75 až 80 percent populácie. Ak to urobíme do konca prvého polroka, tak v treťom štvrťroku získame dostatočnú kolektívnu imunitu chrániacu našu spoločnosť. Do konca tohto roka sa tak môžeme priblížiť k určitému stupňu normality, ktorý bude podobný tomu, aký sme mali predtým," dodal. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu