Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na webe sa šíri hoax o novej vakcíne! Nepochopíte, akú rozprávku si Rusi zase vymysleli

Nádejná vakcína nás podľa Rusov zmení na opice. Zobraziť galériu (2)
Nádejná vakcína nás podľa Rusov zmení na opice. (Zdroj: Twitter/ The Times)

MOSKVA - So „Sputnikom V“ Rusko schválilo v polovici augusta prvú vakcínu proti koronavírusu. Aby bolo možné toto lepšie predať v iných západných krajinách, zdá sa, že sa uchýlilo k podpásovým prostriedkom: Britský časopis Times odhalil dezinformačnú kampaň zameranú na vakcínu Oxfordskej univerzity, ktorá sa považuje za obzvlášť sľubnú a ktorú spoločne vyvíjajú s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca. Moskva sa ju snaží očierňovať a zdiskreditovať.

Fotografie, memečka a videoklipy zobrazujúce vakcínu vyvinutú v Británii ako nebezpečnú, sa vyrábali v Rusku a sprostredkovatelia sa teraz snažia „zasiať“ obrázky na sociálne siete po celom svete, informoval Times s odvolaním sa na jedného informátora. Kampaň sa začala zhruba pred mesiacom, po tom, čo testovaná osoba počas testov britskej vakcíny ochorela a testy museli byť prerušené.

Vakcína zmení ľudí na opice

Dominantnou správou obrázkov šíriacich sa po internete je, že vakcína, ktorú má farmaceutický gigant AstraZeneca vyrábať v miliónoch dávkach, by mohla zmeniť ľudí na opice použitím vírusu šimpanza ako vektora. Napríklad Daily Mail zverejnil snímku, na ktorej je premiér Boris Johnson videný ako chlpatá opica v obleku so zložkou pod pazuchou s nápisom farmaceutickej spoločnosti. Ďalšia ukazuje šimpanza v laboratórnom plášti so striekačkou v ruke a za obrazom, ktorý naznačuje, že vakcína zvráti vývoj a „degraduje“ ľudí na ľudoopy.

Okrem Veľkej Británie sú cieľom dezinformačnej kampane aj krajiny ako Brazília a India, v ktorých sa Rusko snaží uviesť na trh svoju vlastnú vakcínu „Sputnik V“, informoval denník Times. Podľa správy stále nie je jasné, či dezinformačnú kampaň kontroluje alebo objednáva priamo Kremeľ.

Rusko kontruje

Hovorca ruského veľvyslanectva v Londýne obvinenia pre denník odmietol a označil ich za „príklad dezinformácií“. Tvrdenie, že ruský štát môže viesť akýkoľvek druh propagandy proti vakcíne AstraZeneca „je zjavne zameraná na diskreditáciu snáh Ruska proti nej bojovať, vrátane dobrej spolupráce, ktorú sme v tejto oblasti s Britániou vybudovali“.

Riziko pre verejné zdravie

Šéf AstraZeneca Pascal Soriot odsúdil pokusy podkopať prácu vedcov. „Vedci z AstraZeneca a mnohých ďalších spoločností a inštitúcií po celom svete neúnavne pracujú na vývoji vakcín a terapeutických metód na porazenie tohto vírusu. Ale o tom, či je vakcína bezpečná a účinná pred jej schválením na použitie, rozhodnú nakoniec nezávislí odborníci a regulačné orgány z celého sveta. Dezinformácie predstavujú zjavné riziko pre verejné zdravie. Platí to najmä počas súčasnej pandémie, ktorá si naďalej vyžiadava desaťtisíce životov, vážne ovplyvňuje spôsob nášho života a poškodzuje ekonomiku.“

Soriot apeloval na „použitie spoľahlivých zdrojov informácií, dôveru v regulačné úrady a aby verejnosť pamätala na obrovský prínos vakcín a liekov pre ľudstvo“.

Viac o téme: VakcínaOpiceRuskoDezinformácieKoronavírusHoaxyCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu