Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prívalové dažde a záplavy trápia aj Čínu: Evakuovať museli viac ako 100-tisíc ľudí

Silné búrky sužujú aj Čínu Zobraziť galériu (2)
Silné búrky sužujú aj Čínu (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

ŠANGHAJ - Viac ako 100.000 ľudí museli evakuovať v utorok v provincii S'-čchuan na juhozápade Číny pre záplavy na rieke Jang-c'-ťiang, ktoré ohrozovali aj 1200-ročnú pamiatku UNESCO - 71 metrov vysokú sochu Buddhu z Le-šanu. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Polícia i dobrovoľníci použili na ochranu obrovského do skaly vytesaného Lešanského Buddhu (Le-šan Ta-fo, ako sa nazýva v čínštine) vrecia naplnené pieskom. Záplavová voda mu totiž siahala až k prstom na nohách, čo sa stalo po prvý raz od roku 1949, informovala štátna televízia CCTV.

 

 

Provincia S'-čchuan, ktorou rieka Jang-c'-ťiang preteká, zvýšila stupeň pohotovosti z dôvodu silných prívalových dažďov na maximálnu úroveň. Príslušný vládny úrad v utorok neskoro večer vyhlásil, že voda v niektorých monitorovacích staniciach zrejme stúpne o viac než päť metrov. Ministerstvo pre vodné zdroje uviedlo, že v stredu by sa mal prítok vody zvýšiť až na 74.000 metrov kubických, čo je najviac, odkedy bola vybudovaná miestna veľká hydroelektráreň, ktorej úlohou je okrem iného regulovať možné záplavy na rieke.

Silné búrky sužujú aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

V rámci spomínaného projektu sa množstvo tečúcej vody obmedzuje tak, že sa uchováva v nádrži. Jej hladina je však už viac ako mesiac o desať metrov vyššia, než predstavuje jej oficiálna bezpečná úroveň. V utorok museli preto objem vypúšťanej vody zvýšiť, aby tak "znížili tlak na protipovodňovú ochranu", dodalo ministerstvo.

Viac o téme: PovodneDážďEvakuáciaČínaJang-c'-ťiang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu