Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dovolenkový raj sa zmenil na apokalyptickú krajinu: Maurícius plače, zaliala ho ropa z havarovanej lode

Palivo z lode uniká do mora. Zobraziť galériu (5)
Palivo z lode uniká do mora. (Zdroj: Profimedia)

PORT LOUIS - Maurícius je považovaný za dovolenkový raj. Biele pláže a zeleno-modré lagúny priťahujú každý rok stovky tisíc turistov. Ostrovný raj je však teraz ohrozený environmentálnou katastrofou po tom, čo nákladná loď Wakashio uviazla na plytčine pri pobreží a uniká z nej palivo.

V závode s časom sa úrady a dobrovoľníci po stroskotaní lode snažia zmierniť únik paliva. Jedna nádrž už praskla.

Vikash Tatayah z Mauritian Wildlife Foundation (MWF) hovorí: "Môžu sa vyskytnúť ďalšie trhliny. Obávam sa, že sa to zhorší." Sunil Dowarkasing žije na ostrove a je zúfalý: "Celá lagúna je plná ropy. Ropa sa dostala až na pobrežie. Všade je obrovské znečistenie. Bude to roky, kým bude takou, akou bývala. Alebo taká už nikdy nebude."

Dobrovoľníci a úrady robia,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Predseda vlády vyhlásil environmentálnu núdzovú situáciu

Loď Wakashio bola na ceste do Brazílie bez nákladu a pred dvoma týždňami uviazla na plytčine na Maurícius. Na svojej palube má 4000 ton paliva, najmenej tisíc ton už uniklo do mora.

Maurícius (1,3 milióna obyvateľov) je na celom svete známy veľkolepými koralmi, oslnivými bielymi plážami a množstvom farebného morského života, ale aj suchozemských zvierat. Podľa ministerstva životného prostredia je pobrežie obklopené 150 kilometrami chránených koralových útesov.

Havarovaná nákladná loď sa nachádza uprostred bohatej prírodnej oblasti na východnom pobreží hlavného ostrova pred mestom Mahébourg. V blízkosti vraku sú dve chránené územia a malý ostrov, ktorý je modelom ochrany prírody a biodiverzity.

Celé pobrežie je zdevastované.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Po tom, čo premiér Pravind Jugnauth vyhlásil environmentálnu núdzovú situáciu a požiadal o pomoc zo zahraničia, pomoc okrem iných prisľúbilo aj Francúzsko. Lietadlo a námorná loď s odborníkmi a materiálom budú zaslané z La Réunion, uviedol prefekt ostrova.

Tam kde bola krištáľovo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Únik ropy má priamy dopad na malý ostrov v neďalekej blízkosti - ide o prírodnú rezerváciu - povedal Tatayah. "Videl som mŕtve ryby a kraby, ktoré sú pokryté palivom." Lagúna bola v posledných rokoch s veľkou námahou obnovená. Katastrofa "zničila 20 rokov obnovy".

Loď Wakashio uviazla na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Začalo sa vyšetrovanie s cieľom zistiť príčinu nehody. Podľa Tatayah sa loď nikdy nemala priblížiť k pevnine. Za posledných päť rokov už došlo k štyrom dopravným nehodám, z ktorých dve boli blízko súčasnej.

Viac o téme: NaftaLoďRopaEkologická katastrofaPalivoMaurícius
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu