Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ekologická katastrofa pri pobreží ostrova Maurícius: Z lode prečerpali 3000 ton ropných látok

Maurícius kvôli poškodenej lodi vyhlásil stav environmentálnej núdze
Maurícius kvôli poškodenej lodi vyhlásil stav environmentálnej núdze (Zdroj: TASR/Georges de La Tremoille/MU press via AP, 2020 Maxar Technologies via AP)

PORT LOUIS - Z lode, ktorá koncom júla pri pobreží ostrova Maurícius uviazla na plytčine, sa podarilo prečerpať takmer celý zvyšný náklad ropných látok - 3000 ton vykurovacieho oleja. Podľa agentúry DPA o tom informovala japonská spoločnosť Nagashiki Shipping.

Z lode, ktorá na plytčinu narazila 25. júla, uniklo do mora asi 1000 ton ropných látok. Tie znečistili pláže a koralové útesy a ohrozili mokrade, ako aj vzácnu flóru a faunu tohto turistami vyhľadávaného ostrova. Záchranári a miestni dobrovoľníci aj za pomoci zo zahraničia sa naďalej snažia likvidovať následky úniku ropných látok. Svoje úsilie zintenzívnili ešte viac po tom, ako sa objavili obavy, že nákladná loď by sa mohla rozlomiť a more by tak znečistil celý jej náklad.

Vláda afrického štátu Maurícius vyhlásila minulý piatok v súvislosti s poškodením japonskej nákladnej lode a ohrozením životného prostredia stav environmentálnej núdze. Maurícijská vláda súčasne požiadala o pomoc zo zahraničia, keďže ostrov nemá s ekologickými katastrofami takéhoto rozsahu skúsenosti. Miestni ochrancovia životného prostredia, ale aj radoví občania, ktorí sa zapájajú do čistenia pláží a lagún, však vládu vinia, že v krízovej situácii konala príliš pomaly.

Viac o téme: LoďEkologická katastrofaMauríciusRopné látkyPort Louis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu