Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Šokujúce správy zo Švédska: Greta Thunbergová možno prekonala koronavírus

Greta Thunbergová
Greta Thunbergová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber))

ŠTOKHOLM - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová mala v období predchádzajúcich týždňov príznaky podobné tým, aké sa vyskytujú počas ochorenia COVID-19 a rozhodla sa preto ísť do izolácie. Informovala o tom v utorok na sociálnej sieti Instagram.

"Posledné dva týždne som nechodila von. Keď som sa vrátila zo svojej cesty po strednej Európe, izolovala som sa," napísala Thunbergová a dodala, že zostala v samostatnom byte. "Približne pred desiatimi dnami som začala pociťovať isté príznaky - presne v tom istom čase, ako môj otec - ktorý so mnou cestoval z Bruselu," napísala aktivistka. "Cítila som sa unavená, mala som triašku, bolelo ma hrdlo a kašľala som," dodala. Jej otec mal podľa Thunbergovej také isté príznaky, ale oveľa výraznejšie a s horúčkou.

Vo Švédsku ľudí podľa Thunbergovej na zistenie prítomnosti ochorenia COVID-19 nevyšetria, ak si ich stav nevyžaduje okamžitú hospitalizáciu. Osobám, ktoré sa cítia choré, kážu, aby zostali doma a izolovali sa. Webový portál The Local v piatok napísal, že švédske úrady zmenili prístup a namiesto testovania všetkých ľudí, u ktorých sa objavia príznaky, im kážu zostať doma, aby zabránili šíreniu možnej nákazy."Preto som nebola testovaná na COVID-19. Je však veľmi pravdepodobné, že vzhľadom na kombináciu príznakov a okolností som ju mala," napísala Thunbergová.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The last two weeks I’ve stayed inside. When I returned from my trip around Central Europe I isolated myself (in a borrowed apartment away from my mother and sister) since the number of cases of COVID-19 (in Germany for instance) were similar to Italy in the beginning. Around ten days ago I started feeling some symptoms, exactly the same time as my father - who traveled with me from Brussels. I was feeling tired, had shivers, a sore throat and coughed. My dad experienced the same symptoms, but much more intense and with a fever. In Sweden you can not test yourself for COVID-19 unless you’re in need of emergent medical treatment. Everyone feeling ill are told to stay at home and isolate themselves. I have therefore not been tested for COVID-19, but it’s extremely likely that I’ve had it, given the combined symptoms and circumstances. Now I’ve basically recovered, but - AND THIS IS THE BOTTOM LINE: I almost didn’t feel ill. My last cold was much worse than this! Had it not been for someone else having the virus simultainously I might not even have suspected anything. Then I would just have thought I was feeling unusually tired with a bit of a cough. And this it what makes it so much more dangerous. Many (especially young people) might not notice any symptoms at all, or very mild symptoms. Then they don’t know they have the virus and can pass it on to people in risk groups. We who don’t belong to a risk group have an enormous responsibility, our actions can be the difference between life and death for many others. Please keep that in mind, follow the advice from experts and your local authorities and #StayAtHome to slow the spread of the virus. And remember to always take care of each other and help those in need. #COVID #flattenthecurve

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),

 

Mladá aktivistka sa podľa svojich vyjadrení z ochorenia už zotavila a zdôraznila, "že sa takmer vôbec necítila chorá". Ak by súčasne s ňou nebola bývala vírusom nakazená ďalšia osoba, možno by o ochorení netušila a pripisovala by príznaky únave a prechladnutiu. Toto je podľa nej v súvislosti s vírusom nebezpečné. "Mnohí, najmä mladí ľudia, si príznaky vôbec nevšimnú, alebo spozorujú len veľmi mierne príznaky. Nevedia, že majú vírus a môžu ho preniesť na ľudí z rizikových skupín," uviedla na Instragrame a pripomenula nevyhnutnosť dodržiavania pokynov expertov a úradov a zdržiavať sa doma s cieľom spomaliť šírenie vírusu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku 

Viac o téme: PrekonanieKoronavírusGreta Thunbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu