Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Thunbergová protestuje proti veterným turbínam: Zablokovala nórske ministerstva energií

Greta Thunberg
Greta Thunberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin, File)

OSLO - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová a desiatky ďalších osôb zablokovali v pondelok vstupy do sídla nórskeho ministerstva pre energie. Prišli tak vyjadriť protest proti veterným turbínam, ktoré boli postavené na územiach využívaných pôvodným sámskym obyvateľstvom na pasenie sobov. Informuje agentúra Reuters.

Nórsky najvyšší súd v roku 2021 rozhodol, že dve veterné elektrárne, ktoré sa nachádzajú v centrálnej časti Nórska, porušujú práva etnickej skupiny Sámov garantované medzinárodnými dohovormi. Veterné turbíny sú však aj 16 mesiacov po vynesení rozsudku stále v prevádzke.

"Som tu, aby som podporila boj za ľudské práva a práva pôvodných obyvateľov," povedala Thunbergová pre Reuters sediac spolu s ďalšími demonštrantmi pred hlavným vchodom na ministerstvo. "Nórsko porušuje ľudské práva, čo je absolútne neprijateľné a my musíme byť v tomto boji solidárni," uviedla.

Zvieratá sa boja

Sámski pastieri sobov v Nórsku tvrdia, že zvuk z obrovských veterných turbín pôsobí na ich zvieratá odstrašujúco a narúša ich tradície. Žiadajú preto odstavenie týchto turbín. Vláda v Osle však uviedla, že napriek verdiktu najvyššieho súdu ide o zložitý právny a politický problém. Dúfa preto v nájdenie kompromisného riešenia.

Viac o téme: ProtestVeterné turbínyOsloGreta Thunberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu