Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Srdcervúce stretnutie s rodinou po rokoch: Daeš uniesol dievčatko (11) ešte ako dieťa

(Zdroj: Repro foto YouTube/Kurdistan24)

SINJAR - Vrátila sa domov! 11-ročná členka náboženskej menšiny s názvom Jazídíja uniesol Daeš pred šiestimi rokmi. V jednom momente stratila matku aj brata a celú rodinu. So svojimi príbuznými sa opäť stretla v stredu v kurdskom regióne Duhok v Iraku.

Rozšírenie organizácie Daeš a jeho násilné napadnutie irackého majoritného mesta Sinjar v auguste 2014 viedli k vysídleniu stoviek tisícov členov komunity Jazídiov a tiež k usmrteniu tisícok ľudí. Dievčatko Malek a jej rodina boli medzi tými, ktorých extrémistická skupina uniesla a odviedla do Sýrie, kde prežili život, ktorý je pre väčšinu ľudí len ťažko predstaviteľný. Takmer polovicu života strávila prežívaním pod brutálnou vládou Daešu.

V dôsledku toho Malek stratila schopnosť hovoriť kurdsky a hovorí iba arabsky. Pre kurdskú televíznu sieť Kurdistan 24 povedala, že je „veľmi šťastná“, že sa konečne mohla vrátiť k svojim príbuzným.

Priatelia a príbuzní dievčaťa s radosťou a oslavou čakali, až ju privítajú zo Sýrie. Daeš tiež uniesol aj jej devätnásť príbuzných a osud niektorých z nich je stále neznámy. "Vďaka Bohu, sme takí spokojní. Naposledy som ju videla, keď mala šesť rokov,“ povedala príbuzná s tým, že Malek "stratila otca, matku a brata.“ 

„Sme skutočne radi, že Malek je späť. Bola najmladšou v našej rodine. Naši príbuzní z Jazídiov boli s nami celý čas a podporovali nás. Ďakujem Bohu, že je konečne tu,“ povedala pre Kurdistan 24 mladšia žena. "Dúfajme, že sa vrátia aj ďalší unesení," dodala. „Je tragédiou, že jej matka a brat boli zabití pri nálete v Hajíne a jej otec je zatiaľ nezvestný. Nesmie stratiť nádej a musí začať nový život," povedal jeden z príbuzných.

Malek žila viac ako rok medzi rodinami bojovníkov Daešu v rozľahlom sýrskom tábore Al-Hol, kde prežila mnoho ťažkostí a útrap. Al-Hol bol na jar svedkom nárastu počtu obyvateľov, keďže sýrske kurdské sily podporované koalíciou vedenou USA prevzali kontrolu nad poslednou baštou Daeš v meste Baghúz..

Tábor bol postavený tak, aby prijal 40-tisíc osôb, ale v súčasnosti je tu viac ako 66-tisíc vysídlených osôb, medzi nimi 46-tisíc Iračanov. Miestna administratíva vedená Kurdmi má tiež k dispozícii iba obmedzenú podporu pre tábor, čo sťažuje život. 

Viac o téme: únosNávratIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu