Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zverejnili posledné slová pilota boeingu: V Iráne zatýkali v prípade zostreleného lietadla

Zobraziť galériu (4)

KYJEV – „Poznáme posledné slová pilota boeingu zostreleného iránskymi raketami,“ uviedli ministri piatich krajín, ktorých občania boli na palube stroja. Do vymenovanej osobitnej skupiny patria podľa agentúry Reuters predstavitelia Ukrajiny, Švédska, Afganistanu a Kanady.

Meno piatej krajiny, ktorej ministri sa zúčastnili na rokovaniach, podľa poľského denníka Onet Wiadomosci nebolo uvedené.
Posledné slová pilota zostreleného Boeingu mali byť: „Všetko v poriadku, prepínam na autopilota.“
„Vytvorili sme skupinu ministrov zahraničných vecí z krajín zasiahnutých tragédiou. 16. januára sa stretneme v Londýne, aby sme prediskutovali riešenia vrátane právnych o ďalších krokoch a o tom, ako budeme reagovať na Irán,“ povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Vadym Prystajko. V piatok iránske úrady vyzvali odborníkov spoločnosti Boeing, aby sa zapojili do vyšetrovania katastrofy. Do Iránu je tiež vyslaná skupina 45 ukrajinských odborníkov, ktorí vyšetrujú príčiny nehody.

Hovorca iránskych médií Gholamhossein
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Iran)
Iránske úrady zadržali niekoľko ľudí v súvislosti so zostrelením ukrajinského osobného lietadla v Teheráne. Nie je však známe, koľko ich bolo a kto sú. Oznámenie o zadržaní sa objavilo po nedávnych protestoch Iráncov po zostrelení lietadla a po pokusoch ukryť príčiny katastrofy zo strany úradníkov a iránskych orgánov. Hovorca iránskych médií Gholamhossein Esmaili uviedol, že „prebiehajú rozsiahle vyšetrovania a niekoľkí ľudia boli zatknutí.“ Nepovedal však, koľko ľudí bolo zadržaných a kto to bol. Za vedenie vzdušných síl v Iráne je zodpovedný Amir-Ali Hadjizadeh.

Iránsky prezident Hasan Ruhání vyjadril na Twitteri „hlboké poľutovanie“ nad pádom ukrajinského lietadla. „Iránska islamská republika hlboko ľutuje túto hroznú, neodpustiteľnú chybu,“ napísal iránsky prezident. „Moje myšlienky a modlitby sú adresované všetkým smútiacim rodinám. Vyslovujem svoju úprimnú sústrasť,“ dodal. „Irán potrestá všetkých, ktorí sú zodpovední za neúmyselné zostrelenie osobného lietadla UIA,“ uviedol dnes vo svojom televíznom príhovore. „Bola to neodpustiteľná chyba, jedna osoba nemôže byť výlučne zodpovedná za leteckú haváriu,“ poznamenal. „Irán potrestá všetkých zodpovedných.“

Hasan Rúhání
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)
Agentúra Irna oznámila, že iránsky úrad pre civilné letectvo sa rozhodol otvoriť čierne skrinky ukrajinských lietadiel. Podľa Iránu môže obnovenie informácií z týchto zariadení trvať mesiac až dva.

Pri katastrofe zahynulo 176 ľudí vrátane 82 Iráncov, 57 Kanaďanov, 11 Ukrajincov, ako aj občanov Švédska, Afganistanu, Veľkej Británie a Nemecka.

 

Viac o téme: LietadloZatknutíPosledné slováIránUkrajinaBoeing
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu