Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajina chce prebrať prípad do vlastných rúk: Od Iránu žiada záznamníky letových správ

Havária lietadla si vyžiadala 176 obetí
Havária lietadla si vyžiadala 176 obetí (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

KYJEV - Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní požiadali Irán, aby ukrajinským vyšetrovateľom vydal záznamníky letových údajov z lietadla Boeing 737 leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines, ktoré bolo pred týždňom omylom zostrelené iránskou armádou.

Ako spresnila agentúra Ukrinform, na Irán sa v mene Ukrajiny obrátili generálneho prokurátora a tajná služba SBU. Ukrajina minulý týždeň vyslala do Iránu tím expertov, medzi ktorými sú aj vyšetrovatelia okolností zostrelenia malajzijského lietadla Boeing 777 počas jeho letu nad východnou časťou Ukrajiny z júla 2014.

Ukrinform pripomenul, že na základe zistení ukrajinských vyšetrovateľov i priznania velenia iránskych revolučných gárd k zostreleniu ukrajinského lietadla Boeing 737 rekvalifikovala teraz ukrajinská prokuratúra túto tragédiu ako úmyselné zabitie dvoch alebo viacerých ľudí. Koná aj vo veci zničenia lietadla, ktoré patrilo spoločnosti Ukraine International Airlines.

Predsúdne vyšetrovanie bolo na Ukrajine zverené hlavnému vyšetrovaciemu oddeleniu SBU, dodal Ukrinform. Predseda vlády Olexij Hončaruk v utorok informoval, že vláda vyplatí rodinám osôb zabitých pri havárii lietadla v Iráne ako pomoc sumu 200.000 hrivien (7475 eur) a bude monitorovať proces odškodňovania od poisťovacích spoločností.

Ukrajinské lietadlo sa pred týždňom, 8. januára, zrútilo len niekoľko minút po štarte z teheránskeho Letiska imáma Chomejního. Na palube bolo 176 ľudí, z ktorých nikto neprežil. Medzi obeťami sú občania Ukrajiny, Iránu, Kanady, Švédska, Afganistanu, Nemecka a Británie.

Iránska strana najprv tvrdila, že k nehode došlo v dôsledku technických problémov lietadla. Neskôr, 11. januára, Irán oznámil, že ukrajinské lietadlo omylom zostrelila iránska armáda, konkrétne jej zložka revolučné gardy.

Viac o téme: LietadloIránUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu