Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Irán chce so svetom viesť dialóg a predísť vojne, tvrdí Rúhání

Hasan Ruhání
Hasan Ruhání (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání vo štvrtok vyhlásil, že dialóg so svetom je i napriek značnému napätiu so Spojenými štátmi stále možný. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej Rúhání zdôraznil, že Teherán denne pracuje na tom, aby "predišiel vojenskej konfrontácii alebo vojne".

Irán napadol americké vojenské ciele na území Iraku 8. januára. Išlo o odvetu za cielené zabitie iránskeho vysokopostaveného generála Kásema Solejmáního, ku ktorému došlo niekoľko dní predtým pri letisku v Bagdade. K eskalácii došlo v čase sporu okolo iránskeho jadrového programu a medzinárodnej nukleárnej dohody medzi Teheránom a svetovými mocnosťami.

"Vláda denne pracuje na tom, aby zabránila vojenskej konfrontácii alebo vojne," povedal prezident Rúhání v prejave, ktorý odvysielali televízne stanice. Dodal, že dialóg s medzinárodným spoločenstvom je síce namáhavý, ale stále "možný".

Británia, Francúzsko a Nemecko nedávno spustili mechanizmus na riešenie sporov zahrnutý v historickej jadrovej dohode s Iránom. Spustenie mechanizmu na riešenie sporov zahrnutého v jadrovej dohode oznámili ministri zahraničných vecí Británie, Francúzska a Nemecka. Aktivuje sa v prípade nedodržania podmienok uvedenej medzinárodnej zmluvy.

Nemáme žiadny limit pre obohacovanie uránu

Pre Irán už neexistuje "žiadny limit" pre obohacovanie uránu po rozhodnutí vzdať sa záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody. Vyhlásil to vo štvrtok iránsky prezident Hasan Rúhání. Irán sa vzdal svojich záväzkov v reakcii na nedávne zabitie svojho vysokopostaveného generála pri americkom nálete. Rúhání v prejave pred šéfmi bánk tiež povedal, že jadrový program krajiny je "v lepšom stave", ako bol pred dohodou so svetovými mocnosťami z roku 2015. Priznal však, že americké sankcie sú pre ekonomiku bolestivé.

Washington ich opätovne uvalil na islamskú republiku v roku 2018, keď od dohody jednostranne odstúpil, sčasti pre iránsku podporu ozbrojených skupín v regióne a balistický raketový program krajiny. Teherán začal jadrovú dohodu následne porušovať a Rúhání priznal aj postupne narastajúce napätie so Spojenými štátmi. “Jediná guľka môže spôsobiť vojnu a nevystrelenie jedinej guľky môže viesť k mieru," povedal prezident a dodal, že jeho administratíva sa usiluje o väčšiu bezpečnosť.

Viac o téme: VojnaDialógIránTeheránHasan Ruhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu