Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zatkli 16 mužov podozrivých z homosexuality a obchodovania s ľuďmi: Hrozí im doživotie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KAMPALA - V Ugande zatkli 16 mužov podozrivých z homosexuality a obchodovania s ľuďmi. Vo štvrtok o tom informovali tamojší aktivisti, ktorí sa obávajú razií voči komunite LGBT. Všetkých zadržali v pondelok pri hlavnom meste Kampala.

Správu potvrdila Diane Bakuraira z organizácie Sexual Minorities Uganda bojujúcej za práva LGBT komunity. Predstaviteľ polície objasnil, že mužov zatkli po "sťažnostiach verejnosti". Aktivisti tvrdia, že razie proti komunite sú čoraz intenzívnejšie, keďže minister pre etiku a integritu Simon Lokodo chce presadiť zákon, ktorý by umožnil odsúdiť homosexuálov na smrť. Trestný poriadok v súčasnosti povoľuje potrestať "sexuálny styk proti prírode" doživotím.

Lokodo tento mesiac vyhlásil, že mobilizuje poslancov, aby podporili zákon, keď ho predloží v parlamente. Hovorca vlády však odmietol, že by chceli prijať takýto zákon. Zástupcovia organizácie International AIDS Society (IAS) tvrdia, že zákon by narušil boj proti šíreniu HIV, keďže podľa nich by vláda mala s rizikovou skupinou ľudí spolupracovať a nie ich trestať. Za uplynulé tri mesiace zavraždili v Ugande štyroch členov miestnej LGBT komunity. V mnohých krajinách v oblasti subsaharskej Afriky zavrhujú homosexualitu, ktorá podľa nich "prišla zo Západu".

Viac o téme: HomosexualitaObchodovanie s ľuďmiUgandaLGBT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu