Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Severné Írsko sa posúva vpred: Oddnes sú tam legálne homosexuálne manželstvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BELFAST - V Severnom Írsku sú od pondelka legálne manželstvá párov rovnakého pohlavia. Homosexuálne páry sa už môžu registrovať na sobáš a keďže tak musia urobiť 28 dní vopred, prvé obrady by sa podľa predpokladov mali uskutočniť vo februári.

Od pondelka sú v Severnom Írsku tiež legálne uznané manželstvá párov rovnakého pohlavia, ktoré sa už zosobášili skôr. Páry, ktoré uzavreli registrované partnerstvo, ho však zatiaľ na manželstvo zmeniť nemôžu. Zmenu registrovaných partnerstiev a budúcu úlohu cirkvi pri manželstvách párov rovnakého pohlavia by malo neskôr počas tohto roka začať posudzovať Ministerstvo pre Severné Írsko.

Od pondelka tiež môžu heterosexuálne páry uzatvárať registrované partnerstvá, pripomína spravodajský portál BBC.

Spojené kráľovstvo, okrem Severného Írska, povolilo manželstvá párov rovnakého pohlavia v roku 2014. V júli 2019 britskí poslanci hlasovali v prospech legalizácie manželstiev párov rovnakého pohlavia a rozšírenia práv na interrupcie v Severnom Írsku, ak do 21. októbra neobnoví činnosť regionálna vláda. Keďže sa tak do stanoveného termínu nestalo, začali platiť zmeny v zákonoch.

Viac o téme: SvadbaHomosexuáliLegalizáciaPári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu