Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stretnutie plné emócií: Trump sa vysmieval aktivistke, nečakane prišiel, zabíjala ho pohľadom

Donald Trump a Greta Thunbergová Zobraziť galériu (2)
Donald Trump a Greta Thunbergová (Zdroj: Twitter.com/Reuters)

NEW YORK - Stretnutia svetových lídrov bývajú príjemné, ale aj nepríjemné. Ten druhý prípad sa dal dnes pomerne jasne sledovať medzi švédskou aktivistkou Grétou Thunbergovou a americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý sa podobne ako Thunbergová zúčastnil klimatického summitu OSN v New Yorku, aj keď len chvíľkovo.

Napätie sa dalo krájať už pri úvodných slovách mladej aktivistky. "Ako sa opovažujete? Ocitli sme sa na prahu masového vymierania a napriek tomu jediné, o čom dokážete hovoriť, sú peniaze. Ste pre nás sklamaním," povedala Thunbergová vo svojom prejave, čím očividne apelovala na svetových lídrov, Donalda Trumpa nevynímajúc. Ten sa na summit tiež, nečakane, dostavil.

Na summit predsa len dorazil aj americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Na summit predsa len dorazil aj americký prezident Donald Trump  (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

Nečakaný príchod Trumpa

Doslova hitom sociálnych sietí sa stalo video, počas ktorého sú na jednom zábere zachytení Thunbergová a Trump. Z reakcii mladej švédskej aktivistky bolo zjavné, že k hlave spojených štátov amerických nemá práve pozitívny postoj. Celkovo pôsobil Trumpov príchod ako prekvapenie navzdory jeho skorším vyhláseniam k tejto problematike. K osobnej konfrontácii medzi Thunbergovou a Trumpom však nedošlo.

Trump si neodpustil sarkazmus

Líder Spojených štátov amerických si predtým na sociálnej sieti Twitter robil z mladého dievčaťa posmech. V ironickom príspevku ju označil ako veselé a šťastné dievča. "Pôsobí ako veľmi šťastné mladé dievča, ktoré sa teší na svetlú a krásnu budúcnosť. Je to také milé!" napísal Trump k videu, na ktorom Thunbergová vystúpila so svojim prejavom, ktorému rozhodne nechýbali emócie.

To, že sa šéf Bieleho domu na summit dostavil, neskôr ocenil aj osobitný vyslanec OSN pre klimatický summit Luis Alfonso de Alba. "Mať prezidenta USA v miestnosti je podľa mňa veľmi pozitívny signál," dodal ešte v ten deň Alba.

Viac o téme: Donald TrumpGreta Thunbergová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu