Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Trump má veľký problém: Odstúpil predstaviteľ USA pre Ukrajinu, Kongres mu nariadil vypovedať

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer, Richard Drew)

WASHINGTON - Osobitný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov pre Ukrajinu Kurt Volker odstúpil v piatok zo svojej funkcie po tom, ako mu Kongres nariadil vypovedať vo veci vyšetrovania postupu prezidenta Donalda Trumpa, ktoré môže viesť k tzv. impeachmentu. Tlačová agentúra AFP to uviedla s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Osoba oboznámená s danou záležitosťou potvrdila správu o Volkerovej rezignácii, ktorú priniesli ako prvé študentské noviny na Arizonskej štátnej univerzite, kde Volker vedie jeden z inštitútov. Doterajší osobitný predstaviteľ pre Ukrajinu vystupuje v sťažnosti utajeného informátora, ktorá v Kongrese spustila proces smerujúci k podaniu ústavnej žaloby proti Trumpovi.

Ten údajne vyvíjal nátlak na ukrajinských lídrov, aby "vytiahli špinu" na bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna. Biden je významným politikom opozičnej Demokratickej strany, ktorý chce kandidovať proti Trumpovi v budúcoročných prezidentských voľbách.

Volker sa podľa sťažovateľa stretol s vysokopostavenými ukrajinskými predstaviteľmi, aby s nimi prediskutoval, ako postupovať, pokiaľ ide o požiadavky formulované Trumpom koncom júla v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Tri výbory dolnej komory Kongresu s prevahou demokratov vyzvali spoločne ministra zahraničných vecí Mikea Pompea na poskytnutie dokumentov týkajúcich sa vyšetrovania Trumpovho postupu. Oboznámili ho tiež s požadovaním výpovedí od ďalších piatich predstaviteľov rezortu diplomacie vrátane Volkera. Ten má odpovedať na otázky kongresmanov nadchádzajúci štvrtok.

Snemovňa reprezentantov požaduje od Pompea dokumenty k ukrajinskej afére

Tri výbory dolnej komory amerického Kongresu spoločne vyzvali ministra zahraničných vecí Mikea Pompea na poskytnutie dokumentov týkajúcich sa vyšetrovania sporného postupu prezidenta Donalda Trumpa, ktoré môže viesť k podaniu ústavnej žaloby pre zneužitie prezidentských právomocí. 

Predsedovia výborov Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci, spravodajské služby a kontrolu stanovili na predloženie požadovaných písomností lehotu do 4. októbra. Informovali o tom v noci na sobotu tlačové agentúry AP a DPA.

Mnohé z týchto dokumentov požadujú kongresmani od Trumpovej administratívy už niekoľko týždňov. Predsedovia uvedených výborov kritizovali Pompea za to, že už nechal uplynúť dve takéto lehoty bez toho, aby materiál poskytol. Výbory Snemovne reprezentantov vyšetrujú postup prezidenta Trumpa, ktorý údajne vyvíjal nátlak na ukrajinských lídrov, aby nechali preverovať aktivity bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna.

Biden je významným politikom opozičnej Demokratickej strany, ktorý chce kandidovať proti Trumpovi v budúcoročných prezidentských voľbách. Demokrati teraz požadujú tzv. impeachment voči Trumpovi, ktorý podľa nich zneužil svoje postavenie na ovplyvnenie volieb a ohrozil národnú bezpečnosť. Trump však tieto obvinenia odmieta.

Viac o téme: DemokratiDonald TrumpKongresImpeachmentKurt Volker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu