Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neuveriteľná lúpež v rodisku Winstona Churchilla: Ukradli niečo, na čo aj králi chodievajú pešo

Z Churchillovho rodiska ukradli čosi vzácne, no chúlostivé Zobraziť galériu (4)
Z Churchillovho rodiska ukradli čosi vzácne, no chúlostivé (Zdroj: SITA/AP Photo, Steve Parsons/PA via AP)

LONDÝN - Osemnásťkarátový zlatý záchod, ktorého hodnota bola vyčíslená na milión libier (1,1 milióna eur), bol včera ráno ukradnutý z Blenheimského paláca neďaleko Oxfordu. V súvislosti s krádežou polícia zatkla 66-ročného podozrivého.

Plne funkčný zlatý záchod, ktorý bol súčasťou výstavy talianskeho umelca Maurizia Cattelan, ktorá sa začala vo štvrtok však zatiaľ nájdený nebol. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC. Palác je okrem iného známy ako miesto, kde sa v roku 1874 narodil neskorší premiér z čias druhej svetovej vojny Winston Churchill.

Exponát "Amerika"

Do paláca, ktorý je sídlom rodín Spencerov-Churchillov a ktorého výstavné priestory sú prístupné verejnosti, sa vlámal gang o 04:50 miestneho času (05:50 SELČ) a exponát s názvom "Amerika" ukradol. Lupiči krádežou spôsobili značné škody a toaletu vytopili, záchod bol totiž plne funkčný a jeho odstránenie bolo neodbornej. Blenheim Palace je teraz verejnosti uzavretý a polícia prípad vyšetruje. Na twitteri palác uviedol, že bude opäť verejnosti otvorený v nedeľu.

Vzácny záchod sa stal terčom zlodejov
Zobraziť galériu (4)
Vzácny záchod sa stal terčom zlodejov  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Brat vojvodu z Marlborough Edward Spencer-Churchill a zakladateľ Blenheimskej nadácie pre umenie Edward Spencer-Churchill v auguste vyhlásil, že sa o bezpečnosť exponátu nebojí. "Nebude najľahšie tú vec ukradnúť," vyhlasoval vtedy. Záchod mali možnosť využívať aj návštevníci, čo bolo pre každého časovo limitované na tri minúty, aby sa zabránilo dlhým radom.

Najvzácnejší záchod sa doteraz nenašiel

"Domnievame sa, že páchatelia na uskutočnenie trestného činu použili aspoň dve vozidlá ... Umelecké dielo zatiaľ nebolo nájdené, ale vedieme dôkladné vyšetrovanie, aby sme predviedli vinníkov pred spravodlivosť," uviedla policajtka Jess Milneová.

Cattelanov záchod sa dostával do hľadáčika svetových médií opakovane. Vlani sa o ňom písalo vďaka výmene názorov medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a kurátorkou Guggenheimovo múzea. Trump chcel ako dekoráciu do Bieleho domu zapožičať obraz Vincenta van Gogha, kurátorka Nancy Spectorovho, ktorá sa o hlave štátu opakovane vyjadrovala kriticky, namiesto neho ponúkla Cattelanov toaletný výtvor s tým, že by mohol byť pre Trumpa zaujímavý. Biely dom ponechal ponuku bez odpovede.

Bývalý britský minister vojny Winston Churchill sa v Blenheimskom paláci narodil
Zobraziť galériu (4)
Bývalý britský minister vojny Winston Churchill sa v Blenheimskom paláci narodil  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Aj v newyorskom múzeu bola záchodová misa k dispozícii všetkým potrebám návštevníkov. Odhaduje sa, že ju od roku 2016 použilo na 100.000 ľudí, načo veľká časť z nich umiestnila žartovné selfie na sociálne siete. Menej nadšení boli zrejme upratovači, ktorí dostali za úlohu čistiť exponát každých 15 minút.

Viac o téme: ZlodejZáchodKrádežRodný domWinston Churchill
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu