Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pred 50 rokmi zmizol vzácny obraz za milióny: Záhada stále nie je rozlúštená, mala v tom prsty mafia?

V kaplnke je dnes replika ukradnutého obrazu.
V kaplnke je dnes replika ukradnutého obrazu. (Zdroj: Youtube/askanews)

PALERMO/PRAHA - Pred 50 rokmi, 16. októbra 1969, sa v Palerme dvaja lupiči zmocnili obrazu barokového maliara s motívom narodenia Krista, ktorý sa nachádzal v kaplnke Svätého Vavrinca. Cena plátna bola odhadovaná na 20 miliónov dolárov, plátno sa nikdy nenašlo. V roku 2015 vznikla reprodukcia originálu, ktorú umiestnili do kaplnky.

FOTO Farár poprosil učiteľku, aby zreštaurovala 500-ročnú sochu: Takto tragicky to dopadlo

Caravaggio namaľoval obraz Narodenie Ježiša Krista so svätým Františkom a svätým Vavrincom v roku 1609, len rok pred svojou smrťou. Za pravdepodobného páchateľa bola celý čas označovaná sicílska mafia, dôkazy sa ale nikdy nenašli. V talianskej tlači sa objavil celý rad možných scenárov. Podľa jednej z teórií plátno zakopal na neznámom mieste s dávkou kokaínu a balíkom peňazí jeden z drogových dílerov mafie, podľa ďalšej teórie bolo plátno zničené pri neodbornej manipulácii a potom kvôli zničeniu dôkazov spálené.

Caravaggio
Autor: Ottavio Leonimilano.it, Voľné dielo, Odkaz

Najväčšiu pozornosť vyvolala náhodne nájdená nahrávka, na ktorej kňaz Rocco Benedetto, ktorý zomrel v roku 2003, povedal, že obraz sa nachádza v dome mafiánskeho bossa Gaetana Badalamentiho. Ten údajne cirkev vydieral a Benediktovi poslal kúsok plátna ako vyhrážku. Podľa talianskych novinárov tak vlastne mafia použila metódu, ktorú využívala pri únose ľudí. Túto teóriu potvrdil aj ďalší zo zadržaných mafiánov Gaetano Grado, podľa ktorého Badalamenti krátko pred svojou smrťou v roku 2004 poslal plátno priekupníkom do Švajčiarska, kde je dodnes údajne ukryté.

Ukradnutý obraz
By Caravaggio - upload by Cuppoz, Public Domain, Link

Caravaggio sa narodil ako Michelangelo Mersi v Miláne 29. septembra 1571 v rodine zámožného stavebného majstra. Priezvisko Caravaggio získal podľa lombardskej obce, kam jeho rodina utiekla pred morom. Maľovať začal už v detstve, vyučil sa u niekoľkých nijako zvlášť významných maliarov a po odchode do Ríma v 21 rokoch si rýchlo získal vplyvných mecenášov z radov cirkvi i šľachty. Caravaggio je považovaný za posledného veľkého náboženského maliara v Taliansku, súčasne bol ale známym burlivákom a výtržníkom. V roku 1606 údajne neúmyselne zabil istého Ranuccia Tomassoniho. Bol odsúdený na trest smrti, utiekol z Ríma do Neapola a žil potom na rôznych miestach.

Caravaggio - Judita zabíjajúca Holofernesa
Autor: Michelangelo Merisi da Caravaggioneznámý, Voľné dielo, Odkaz

Caravaggio inšpiroval Velázqueza, Rubensa, Rembrandta a mnoho ďalších. Jeho dramatické, realistické a mnohokrát až naturalistické obrazy sa výrazne líšia od jeho súčasníkov: Obrátenie Šavlovo, Chorý Bakchus, Chlapec uhryznutý jaštericou, Spiaci Amor či Sťatie svätého Jána Krstiteľa. Za jeden z vrcholov jeho naturalizmu je považovaný obraz Judita zabíjajúca Holoferna. Caravaggio zomrel v júli 1610 vo veku 39 rokov, o príčine jeho skonu sa vedú špekulácie.

V roku 2014 bol na pôde jedného domu vo Francúzsku nájdený Caravaggiov obraz Judita a Holofernes z roku 1607. Obraz tento rok kúpil americký miliardár James Tomilson Hill.

Viac o téme: ObrazKrádežPlátnoCaravaggioPalermoNarodenie Ježiša Krista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu