Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Donald Trump priletel do Spojeného kráľovstva: Vítal ho obrí penis, prijala ho aj kráľovná

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR)

LONDÝN – Prezident USA Donald Trump s manželkou Melaniou priletel do Londýna na dlho očakávanú štátnu návštevu. Kým lietadlo zosadlo, mohol si z výšky obzrieť uvítací obrazec: štylizovaný penis a nápis Oi Trump. V Buckinghamskom paláci ho prijal princ Charles s manželkou Camillou a po nich ho uvítala kráľovná Alžbeta II..

Trumpov príchod na trojdňovú štátnu návštevu sa neobišiel bez štipľavostí. Ollie Nancarrow (18), zakladateľ webovej stránky Born Eco strávil víkend vykášaním neslušných obrazcov viditeľných z lietadla a upozornením pre Trumpa, že globálne otepľovanie existuje.

Donald Trump priletel do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Born Eco)
Americký strýko ponížil starostu Londýna Sadiqa Khana v príspevku na Twitteri, ktorý napísal  ešte pred príchodom v lietadle Air Force One. Kritizoval Khana, že ako starosta mesta odviedol tú najhoršiu prácu. Tento „lúzer studený ako kameň“, ako ho pomenoval, by sa mal zamerať na boj proti londýnskej kriminalite, a nie byť hlúpo nepríjemný k predstaviteľovi USA, najdôležitejšieho spojenca Spojeného kráľovstva. 
Donald Trump priletel do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Sadiq Khan ho totiž nazval „fašistom 21. storočia“ a kritizoval britskú vládu, že rozprestrela červený koberec určený pre štátne návštevy, aby si uctila šéfa Bieleho domu. Jeremy Corbyn, vodca opozície Trumpov príchod bojkotoval.Prezidentovi USA sa podarilo aj iné faux pas. Redaktor The Sun v nedávnom rozhovore s hlavou USA spomenul, že manželka britského princa Harryho Meghan Markleová kedysi ešte ako slobodná vyhlásila, že ak Trump vyhrá voľby, presťahuje sa do Kanady. Trump reagoval, že to nezaznamenal. „Čo mám povedať? Nevedel som, že je taká nepríjemná.“ S vojvodkyňou zo Sussexu sa počas návštevy pre istotu nestretne.  

Donald Trump priletel do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)
Prezidenta USA s manželkou Melaniou na letisku privítal britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. 

V prvý deň sa Trump pred Buckinghamským palácom stretol s princom Charlesom a jeho manželkou Camillou, ktorá si podľa etikety vybrala biele šaty rovnako ako prvá dáma USA. V paláci ich privítala kráľovná Alžbeta II., za zvukov sálv z historických húfnic si prezreli slávnostné defilé britskej gardy v baraniciach a zasadli k obedu. Po ňom si prezreli dary od mnohých štátnikov, ktorým je venovaná celá jedna veľká sála v Buckinghamskom paláci. Sú medzi nimi vzácne obrazy, portrét Georgea Washingtona a iné cennosti. Melanie Trump dostala mimoriadne cennú striebornú skrinku. Kráľovná obdarovala Trumpa prvým výtlačkom Churchillových dejín 2. svetovej vojny a vzácnou písacou súpravou.

Program pokračuje návštevou Westminsterského opátstva a položením venca k hrobu Neznámeho vojaka. Večer majú hostia absolvovať slávnostnú recepciu v Buckinghamskom paláci. Briti však Trumpa nevítajú s jednoznačným nadšením. Nad Londýnom sa vznáša veľký balón, bábätko s oranžovou prehadzovačkou. Očakáva sa ostrý protest, demonštrácie Trumpových odporcov v Londýne, Manchestri, Belfaste či Birminghame. Najmä chcú zabrániť stretnutiu Trumpa s vládnymi zástancami brexitu. Na ďalší deň sa Trump stretne na obchodných raňajkách s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Paláci svätého Jakuba, potom sa prezident a predsedníčka vlády presunú do jej sídla na Downing Street, kde sa uskutočnia ďalšie rokovania. Trump by sa mal podľa spravodajskej stanice BBC s Mayovou rozprávať o klimatických zmenách či čínskej technologickej firme Huawei.

V stredu Trump vycestuje do Portsmouthu, kde si pripomenie 75. výročie vylodenia v Normandii. Následne odletí do Shannonu v Írskej republike, kde sa stretne s tamojším premiérom Leom Varadkarom. Potom prezident odíde do svojho golfového klubu v Doonbegu.

Do Londýna už v nedeľu priletela aj Trumpova dcéra Ivanka, ktorá však mieri najmä na výstavu značky Dior do múzea V & A. Šéf Bieleho domu s manželkou Melaniou navštívili Spojené kráľovstvo už vlani a strávili s kráľovnou na Windsorskom zámku asi 45 minút.

 

Viac o téme: Donald TrumpAlžbeta II.Veľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu