Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ťažkosti vo vzťahu medzi Trumpom a Macronom sú preč: Momentálne si rozumejú vynikajúco

Emmanuel Macron a Donald Trump
Emmanuel Macron a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

CAEN - Prezident USA Donald Trump vo štvrtok pripustil, že v minulosti existovali ťažkosti v jeho vzťahu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ale dodal, že "práve teraz je vynikajúci". Informovala o tom agentúra AFP.

"Niekedy bol dobrý a niekedy nebol, ale práve teraz je vynikajúci. Takže vzťah, ktorý spolu máme, je naozaj skvelý a ja to veľmi oceňujem," povedal Trump Macronovi, keď sa stretli na rozhovoroch v Normandii v severnom Francúzsku. Krátko predtým sa obaja prezidenti zúčastnili na slávnostnej spomienke na počesť vojnových veteránov, ktorí sa pred 75 rokmi v tzv. Deň D vylodili na plážach Normandie s cieľom oslobodiť západnú Európu od nacistov. Inváziou sa začalo oslobodzovanie Francúzska a táto operácia zásadne ovplyvnila výsledok druhej svetovej vojny.

"Naša spolupráca priniesla aj obrovský úspech," konštatoval Trump na začiatku pracovného obeda s Macronom. Poukázal tým na spoločné americko-francúzske vojenské operácie proti militantnej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku. "Vaša armáda je prvotriedna. Moji ľudia mi dávajú hlásenia a tvrdia, že je absolútne prvotriedna. Spolupracujú veľmi dobre," dodal šéf Bieleho domu.

Keď Macron vlani v novembri pri príležitosti 100. výročia skončenia prvej svetovej vojny hostil Trumpa vo Francúzsku, zmenilo sa to na diplomatické fiasko. Trumpa nahnevalo, že Macron podporil myšlienku spoločnej európskej armády a o niekoľko dní zosmiešnil na Twitteri francúzskeho lídra za jeho "veľmi nízke preferencie" medzi voličmi, pripomenula AFP.

Obaja lídri majú tiež rozrastajúci sa zoznam politických názorových sporov siahajúci od Iránu až po klimatickú zmenu a obchod. Macron často kritizuje Trumpov nacionalizmus stelesňovaný heslom "Amerika na prvom mieste" (America First), ktorý otriasol transatlantickým spojenectvom. Vo štvrtok obaja pôsobili priateľsky, hoci reč tiel bola chladnejšia než na ich prvých stretnutiach, predovšetkým v porovnaní so 14. júlom 2017, keď bol Trump čestným hosťom počas francúzskeho štátneho sviatku Dňa dobytia Bastily.

Viac o téme: VzťahyUSADonald TrumpFrancúzkoNormandiaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu