Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump a Trudeau vzdali poctu vojakom: Vyzdvihli hrdinstvo bojovníkov v Normandii

 Donald Trump (vpravo) a Emmanuel Macron na spomienkovej ceremónii pri príležitosti 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii.
Donald Trump (vpravo) a Emmanuel Macron na spomienkovej ceremónii pri príležitosti 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii. (Zdroj: TASR/Matt Dunham)

COLLEVILLE-SUR-MER - Americký prezident Donald Trump počas štvrtkového spomienkového podujatia pri príležitosti 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii vyzdvihol hrdinstvo amerických a ďalších spojeneckých vojakov, ktorí sa v lete 1944 zúčastnili na operácii Overlord.

Podľa Trumpových slov títo ľudia patria medzi "najväčších Američanov, akí kedy žili", citovala jeho slová tlačová agentúra AP. Trump sa na pôde amerického vojenského cintorína v Colleville-sur-Mer pripojil k ďalším svetovým lídrom a vzdal poctu tým, ktorí v týchto bojoch padli alebo sa na nich zúčastnili.

Trump účastníkov operácie Overlord označil za "občanov slobodných a nezávislých krajín, ktorých spojila povinnosť voči krajanom i miliónom ešte nenarodených". "Naše uchovávané spojenectvo bolo kované v horúčave bitky, skúšané v úkladoch vojny a potvrdené v požehnaní mieru. Naše puto je nezničiteľné. Výnimočná sila pramenila z výnimočného ducha," povedal Trump na spomienkovom podujatí. "Ste pýchou nášho národa, ste slávou našej republiky a my vám zo srdca ďakujeme," adresoval šéf Bieleho domu slová úcty približne 60 vojnovým veteránom, z ktorých mnohí boli na invalidných vozíkoch.

S prejavom vystúpil aj kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý vyzdvihol bojovníkov "dňa D" a ich najvyššiu obeť pre budúce generácie. V Normandii sa vylodilo 14.000 Kanaďanov, ktorí "zažili niečo, čo svet dovtedy ešte nevidel". Trudeau tiež velebil následný svetový poriadok vrátane OSN a NATO. "Povinnosťou všetkých Kanaďanov je zabezpečiť, aby sa na príbeh a obeť vojakov nikdy nezabudlo," zdôraznil kanadský premiér. Medzi prítomnými bol francúzsky prezident Emmanuel Macron, britská premiérka Theresa Mayová či princ Charles.

Na 80-kilometrovom pobrežnom páse na severe Francúzska sa v lete 1944 vylodilo 156.000 vojakov, ktorí čelili nemeckému delostrelectvu a guľometnej paľbe. Operácia Overlord bola najväčšou námornou inváziou v dejinách ľudstva a pripravila cestu k porážke nacizmu v západnej Európe. Invázii predchádzali mesiace utajovaného plánovania a rozsiahlej transatlantickej mobilizácie vojska a zbraní. Vyloďovací pobrežný pás v Normandii na severe Francúzska bol rozdelený na päť sektorov - Gold Beach, Juno Beach, Sword Beach, Utah Beach a Omaha Beach.

Viac o téme: VojaciPodujatieDonald TrumpVylodenieNormandiaJustin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu