Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump žaluje svetové banky: Snaží sa blokovať zverejnenie svojich finančných záznamov

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump, jeho rodina a Trump Organization iniciovali súdny spor s bankami Deutsche Bank a Capital One. Ide o pokus zablokovať ich predvolanie pred výbory Kongresu, ktoré sa usilujú získať ich bankové a finančné záznamy. Trump, jeho synovia Eric a Donald Trump mladší a dcéra Ivanka podali v pondelok žalobu na federálny súd v New Yorku. Medzi navrhovateľmi sú aj The Trump Organization a Donald J. Trump Revocable.

V rámci vyšetrovania financií republikánskeho prezidenta si v priebehu tohto mesiaca predvolal finančný a spravodajský výbor Snemovne reprezentantov, dolnej komory amerického Kongresu, predstaviteľov Deutsche Bank a niekoľkých ďalších finančných inštitúcií. Ako uviedol predseda Výboru pre spravodajské služby Adam Schiff, predvolania sú súčasťou vyšetrovania "obvinení z možného zasahovania zo zahraničia do politického procesu Spojených štátov." Cieľom bolo zistiť, či Rusi použili "vyprané" peniaze na transakcie s Trump Organization. Trumpove podnikania benefitovalo v priebehu rokov z ruských investícií.

Trumpova rodina teraz žiada federálneho sudcu, aby vyhlásil predvolania za nezákonné a právne neúčinné. Žalobou sa rovnako usiluje zabrániť finančným inštitúciám zverejniť informácie a vyhovieť tak výborom.

Deutsche Bank sa v utorok vyjadrila, že poskytne primerané informácie každému oprávnenému vyšetrovaniu a podvolí sa aj nariadeniu súdu týkajúceho sa takéhoto vyšetrovania. Trump považuje vyšetrovanie za účelové s cieľom politicky ho poškodiť.

Európania "vôbec nepomáhajú" s džihádistami väznenými v Sýrii

Americký prezident Donald Trump v utorok kritizoval európske krajiny za to, že odmietajú prijať naspäť džihádistov zadržiavaných v Sýrii koaličnými silami. Podľa jeho slov tak európske štáty brzdia riešenie krízy okolo týchto väzňov z extrémistickej organizácie Daeš. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

"Európske krajiny vôbec nepomáhajú, a pritom sa to všetko robí do veľkej miery v ich záujme," napísal Trump na Twitteri. "Odmietajú prevziať väzňov zo svojich krajín. To nie je dobré!" Šéf Bieleho domu uviedol: "V našich záverečných bitkách, keď sme zničili 100 percent kalifátu v Sýrii, sme zajali 1800 väzňov Islamského štátu."

Väzni sú zadržiavaní v táboroch riadených Sýrskymi demokratickými silami (SDF), ktorým velia Kurdi. SDF boli hlavným spojencom koalície pod vedením Spojených štátov, ktorá podnikala útoky na Daeš v Sýrii a nakoniec ho porazila. USA vyhlásili územnú porážku extrémistickej organizácie tento rok po rozsiahlom boji. Vojna proti Daeš sa začala v roku 2014.

Kurdskí predstavitelia už mesiace varujú, že tábory sú preľudnené a ťažko sa riadia, pričom tiež upozorňujú, že mnohí väzni stále zastávajú extrémistické názory a predstavujú hrozbu. Británia a Francúzsko naďalej poskytujú pomoc USA a SDF na území Sýrie. Trump zamýšľa stiahnuť amerických vojakov zo Sýrie, ale má problém získať podporu spojencov a nahradiť svojich vojakov, ktorí krajinu opustia.

Viac o téme: BankyŽalobaDonald TrumpWashingtonSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu