Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bojoval proti apartheidu, vyznamenal ho Obama: Zomrel vplyvný politik Richard Lugar (†87)

Richard Lugar
Richard Lugar (Zdroj: Twitter/CNN)

WASHINGTON - Vplyvný americký politik a dlhoročný senátor Richard Lugar zomrel v nedeľu vo veku 87 rokov. Bývalý republikánsky prezidentský kandidát podľahol v nemocnici vo Falls Church v štáte Virgínia zriedkavému nervovému ochoreniu, oznámilo Lugarom v roku 2013 založené centrum vo Washingtone.

Lugar bol dvakrát (1987-1995 a 2003-2007) predsedom zahraničného výboru Senátu. Bol považovaný za jedného z najvplyvnejších odborníkov na otázky zahraničnej politiky vo Washingtone. Štát Indiana reprezentoval 36 rokov ako senátor. Jeho dobrá povesť bola tiež založená na jeho ochote spolupracovať s inými politickými stranami.

V roku 1991 spolu s demokratickým senátorom Samom Nunnom vypracoval program, ktorý pomohol bývalým sovietskym republikám zbaviť sa svojich jadrových zbraní. Prezident Barack Obama udelil Lugarovi v roku 2013 za "slušnosť" a "odhodlanie riešiť nadstranícke problémy" Prezidentskú medailu slobody, najvyššie civilné vyznamenanie v Spojených štátoch.

 

 

Lugar sa tlačil na ukončenie apartheidu v Juhoafrieckej republike a zasadzoval sa za zosadenie filipínskeho diktátora Ferdinanda Marcosa. Jeho postoje v oboch spomínaných otázkach boli v opozícii voči politike vtedajšieho republikánskeho prezidenta Ronalda Reagana.

Lugar sa v roku 1996 uchádzal o nomináciu Republikánskej strany v prezidentských voľbách, neskôr ju však stiahol. Aj po odchode zo Senátu v roku 2013 sa zasadzoval za nešírenie jadrových zbraní.  Po Lugarovi zostala manželka a štyria synovia.

Viac o téme: SmrťPolitikUSARichard Lugar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu