Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump v júni navštívi Alžbetu II: Proti jeho návšteve Británie protestovali tisíce ľudí

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Washington - Americký prezident Donald Trump absolvuje štátnu návštevu Británie v prvý júnový týždeň. Biely dom oznámi ďalšie detaily v priebehu dňa, informovala v utorok stanica Sky News.

Očakáva sa, že Trump zavíta do Buckinghamského paláca, kde sa stretne s britskou kráľovnou. Z krajiny následne odcestuje do Francúzska na spomienkové slávnosti 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii. Trumpova návšteva prichádza takmer rok po jeho poslednej oficiálnej návšteve monarchie, keď šéf Bieleho domu spolu so svojou manželkou Melaniou strávili s Alžbetou II. na Windsorskom hrade zhruba 45 minút.

Trump neskôr popísal kráľovnú ako "ohromnú ženu", ktorá nikdy "nespravila chybu". Trump strávil čas aj s britskou premiérkou Theresou Mayovou v jej sídle Chequers, ako aj v Kráľovskej vojenskej akadémii v Sandhurste, kde si pozreli prehliadku špeciálnych síl z Británie i Spojených štátov.

Americký líder sa v tom čase pokúšal upokojiť verejnú mienku po tom, ako v rozhovore vyhlásil, že Mayovej plány týkajúce sa brexitu poškodia obchodné dohody s USA a Boris Johnson bude "skvelým premiérom". Proti Trumpovej návšteve Británie protestovali tisíce ľudí v celej krajine.

Viac o téme: Návšteva Donald TrumpVeľká BritániaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu