Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pirátov opúšťa ich jediná europoslankyňa: Kvôli chlipnému kolegovi vyzýva nevoliť túto stranu

Julia Redaová
Julia Redaová (Zdroj: Twitter/Julia Reda)

ŠTRASBURG - Jediná pirátska europoslankyňa, Julia Redaová z Pirátskej strany Nemecka, ohlásila odchod zo strany a vyzvala občanov, aby Pirátov nevolili. Zdôvodnila to tým, že v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu kandiduje aj kolega vinný zo sexuálneho obťažovania. Politička patrila medzi najznámejších odporcov kontroverznej reformy autorského práva na internete, schválenej Európskym parlamentom tento týždeň.

Europoslanci schválili kontroverznú reformu, revolúcia na internete

Redaová svoje prekvapivé vyhlásenie urobila prostredníctvom videa umiestneného na twitteri len niekoľko týždňov pred európskymi voľbami. Svoj krok zdôvodnila skutočnosťou, že v májových voľbách kandiduje aj bývalý šéf jej kancelárie Gilles Bordelais, ktorého niekoľko žien viní zo sexuálneho obťažovania v Európskom parlamente.

"Nebudem v európskych voľbách voliť Pirátov," povedala Redaová. "Naozaj som dnes vystúpila z Pirátskej strany," dodala. Bordelais podľa nej v Európskom parlamente "dotieral "na niekoľko žien a príslušné oddelenie v Európskom parlamente zistilo, že "aspekty jeho správania predstavujú sexuálne obťažovanie".

Bordelais ide do volieb 26. mája z druhého miesta kandidátky Pirátskej strany Nemecka, ale na webových stránkach oboznamujúcich ľudí s kandidátmi iba pri jeho mene chýba fotografia aj akékoľvek ďalšie podrobnosti k jeho osobe.

Bordelais sa vo februári pôvodne svojej kandidatúry vzdal "z osobných dôvodov". Strana ale tvrdí, že potom bez jej vedomia predložil volebnej komisii všetky potrebné podklady, aby mohol kandidovať. Strana sa cíti oklamaná, ale údajne už nemá dostatočne silný argument pre jeho vyčiarknutie z kandidátky.

"Niekto taký nesmie byť zvolený," nabáda Redaová. Každý hlas pre Pirátov môže byť podľa nej tým, ktorý Bordelaisa dostane do Európskeho parlamentu. "Voľte stranu, ktorá sa zasadzovala proti filtrom pre nahrávanie dát. Ale nevoľte Pirátsku stranu," vyzvala 32-ročná Nemka, ktorá po utorkovom schválení únijnej smernice o copyrighte na twitteri písala o "temnom dni pre slobodu internetu".

Viac o téme: Európsky parlamentPirátiJulia RedaováPirátska strana Nemecka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu