Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dráma pri nórskom pobreží: Z výletnej lode evakuovali stovky ľudí, VIDEO zachytávajúce strach

Ľudí z výletnej lode Viking Sky museli evakuovať. Zobraziť galériu (4)
Ľudí z výletnej lode Viking Sky museli evakuovať. (Zdroj: Reprofoto/Youtube: The Score)

OSLO - Výletná loď Viking Sky sa v sobotu plavila z nórskeho prístavného mesta Tromsö do Stavangeru. V nebezpečnej oblasti Hustadvika sa však dostala do problémov po tom, ako jej zlyhali všetky štyri motory. Hrozilo, že loď s vyše 1300 pasažiermi na palube narazí na útesy. Záchranná operácia trvala niekoľko dlhých hodín.

Loď vyslala tiesňový signál ešte v sobotu, keďže pre spomínané problémy s pohonom ju prúd nebezpečne unášal k pobrežiu. Spoločnosť Vikings Ocean Cruises sa v nedeľu predpoludním vyjadrila, že evakuácia už skončila. Na palube podľa vtedajšieho stanoviska zostalo 436 cestujúcich a 458 členov posádky. Zvyšných 479 pasažierov evakuovali na pobrežie za pomoci vrtuľníkov. 

Popoludní obletela svet radostná správa. Dramatická operácia na záchranu skončila úspešne. Loď po vyše 24 hodinách doplávala v sprievode remorkérov okolo 16.15 h SEČ do prístavu Molde, informovala agentúra AFP.

Jeden z pasažierov zverejnil video zachytávajúce dramatické chvíle.

Na palube výletnej lode boli najmä občania Veľkej Británie a Spojených štátov. Spoločnosť priblížila, že vykonávajú aj opatrenia na to, aby pre nich zabezpečili let domov. Niektorí Nórsko opustia už v nedeľu. "V dôsledku incidentu sa zranilo 20 ľudí, všetkým je poskytnutá zdravotná staroslivosť v príslušných zdravotníckych centrách v Nórsku, pričom niektorých už prepustili," znie ďalej vo vyhlásení.

Ľudí z výletnej lode
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/Youtube - The Score)

O evakuovaných sa starali aj dobrovoľníci z Nórskeho Červeného kríža, podľa ktorých mala väčšina zranených podliatiny, zlomeniny a rezné rany, ktoré utrpeli v dôsledku silného vlnobitia. Jeden z nich má vyše 90 rokov. Dvaja ďalší sú sedemdesiatnici, ktorí utrpeli vážne zlomeniny.  

Náročná evakuácia

MV Viking Sky absolvovala svoju panenskú plavbu v roku 2017. V sobotu sa dostala do problémov v nebezpečnej oblasti Hustadvika. Na pomoc im vyslali vrtuľníky a záchranné člny, no rozbúrené more napokon prinútilo záchranárov použiť len vrtuľníky.

Ľudí z výletnej lode
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/Youtube - The Score)

Sociálne siete zaplavili videá zachytávajúce dramatické chvíle. Ľudia zároveň informovali, že sú v poriadku. Ryan sa na mikroblogovacej sieti Twitter podelil o záznam, na ktorom jeho otca v pokročilom veku evakuujú leteckí záchranári. "Tu je môj 83-ročný otec evakuovaný leteckými záchranármi z Viking Sky. Sme všetci šťastne zachránení," popísal.

Na lodi bola aj sestra Veroniky. Poslala jej fotografie spúšte, ktorá vznikla na palube. 

Cestujúci boli zúfalí. Dlhé hodiny čakali na pomoc pokope odetí v záchranných vestách. Vyspali sa tam, kde bolo miesto, hoci aj na podlahe.

Rybár Jan Erik Fiskerstrand, ktorý sa ako jeden z prvých dostal k Viking Sky, povedal nórskemu denníku Aftenposten, že chýbali len minúty k tomu, aby to dopadlo veľmi zle. Ak by sa posádke nepodarilo rozbehnúť aspoň jeden motor a zakotviť, hrozilo podľa neho, že loď narazí na útesy.

Viac o téme: LoďEvakuáciaNórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu