Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zlyhanie motorov nórskej výletnej lode: Toto bolo hlavnou príčinou hromadnej evakuácie

Výletná loď Viking Sky vyslala signál Mayday
Výletná loď Viking Sky vyslala signál Mayday (Zdroj: TASR/Frank Einar Vatne/NTB scanpix via AP)

ŠTOKHOLM - Nórsky námorný úrad v stredu oznámil, že príčinou zlyhania motorov výletnej lode Viking Sky, ktoré si cez víkend vyžiadalo hromadnú evakuáciu, bola nízka hladina oleja v motoroch. Informovala o tom agentúra AP.

Riaditeľ úradu Lars Alvestad uviedol, že senzory zaznamenali nedostatok oleja a automaticky motory vypli, aby zabránili ich poruche. "Vysoké vlny pravdepodobne spôsobili pohyb v olejových nádržiach, ktorý bol taký výrazný, že sa zastavil prísun oleja do čerpadiel," povedal Alvestad a dodal, že sa tým aktivoval alarm signalizujúci nízku hladinu oleja a na základe toho sa zakrátko motory automaticky vypli.

Nórska spoločnosť Viking Ocean Cruises, ktorej loď patrí, zistenia privítala a zavedie odporúčania na svojich lodiach. Výletnej lodi Viking Sky smerujúcej z mesta Tromsö do Stavangeru v sobotu zlyhali všetky štyri motory. Po spustení rozsiahlej záchrannej akcie sa pomocou vrtuľníkov podarilo do nedele rána evakuovať z lode 338 z 1373 ľudí na palube. Podľa nórskej polície bolo 17 ľudí prevezených do nemocnice. Na palube Viking Sky boli najmä britskí a americkí občania.

Viac o téme: OlejVýletná loďNórskoViking Sky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu