Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nenaleťte na hoax, ktorý sa šíri internetom: VIDEO Moslimovia ničia vianočný stromček vo Švédsku

(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - S hoaxmi je to ako s bumerangom. Síce polícia či novinári odkryjú pravdivé pozadie vymysleného príbehu, no o pár mesiacov či rokov sa rovnaká historka vráti zas. Tak je to aj s podvodnou informáciou, ktorá sa znovu šíri sociálnymi sieťami. Zverejnené video má vraj ukazovať útok moslimov na vianočný stromček v jednom z obchodným centier, aby tým zničili kresťanské hodnoty a tradície.

Na Facebooku sa šíril ďalší hoax: Do Prahy pricestovali stovky migrantov a médiá o tom mlčia

Video sa objavilo už pred dvomi rokmi a v skutočnosti pochádza z obchodného domu Mall of Arabia v egyptskej Káhire. Aj keď sa tvorcovia hoaxu a jeho šíritelia snažia ľuďom nahovoriť, že moslimovia si na ozdobenom stromčeku vybíjajú svoj hnev a chcú ho zničiť, nie je to pravda. V skutočnosti oslavujú Vianoce.

Aj keď to pre niektorých stále znie neuveriteľne, ani v Egypte nežijú len moslimovia, ale napríklad aj koptskí kresťania. Hoci v dave možno vidieť ženy so šatkami na hlavách, nájdu sa aj ľudia, ktorí nosia santovskú čapičku. Nikto z divákov do nikoho nestrká, nevykrikuje heslá Allah akbar, ani sa nespráva ako vandal.

Vianočný stromček je dokonca postavený spôsobom, aby sa naň dalo vyliezť, inak by sa už dávno prevrhol. Má ísť o tradíciu, kedy sa ku koncu prázdnin dávajú dole zo stromčeka posledné darčeky. Kto je šikovný, niečo si uchmatne pre seba, alebo tým obdaruje iné deti.

Na podobné štvavé účely sa v minulosti už snažili zneužiť aj podobné video z nákupného centra v irackom meste Duhok.

Viac o téme: PodvodVianočný stromčekHoaxVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu