Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Brutálna vražda bulharskej novinárky, venovala sa korupčným témam: Ženu (†30) mali zbiť a znásilniť

Viktoria Marinová Zobraziť galériu (4)
Viktoria Marinová (Zdroj: Twitter/Rusland Trad)

SOFIA - Novinársky svet zastihla ďalšia tragédia. V Bulharsku zavraždili novinárku Viktoriu Marinovú. Informovala o tom medzinárodná novinárska organizácia OCCRP. Marinová mala 30 rokov. V minulosti sa venovala aj korupčným témam. Jej telo našli na ťažko prístupnom mieste, pred smrťou ju mali zbiť a znásilniť. Zatiaľ sa nepotvrdilo, že jej vražda súvisí s jej prácou.

V Bulharsku bola včera večer zavraždená novinárka regionálnej televízie Viktoria Marinová. Mala 30 rokov. Bližšie informácie o vražde zatiaľ nie sú známe. Novinárku zavraždili v piatom najväčšom meste Bulharska, v Ruse. Píšu to bulharské médiá aj investigatívna organizácia Organized Crime & Corruption Reporting Project. Tridsaťročná žena mala malé dieťa.

Brutálna bitka a znásilnenie

Bulharský denník Dnevnik na svojej internetovej stránke uviedol, že nález tela 30-ročnej novinárky ohlásil v sobotu o 14.24 h na linke 112 neznámy volajúci. Jej obnažené telo sa našlo v kríkoch na ťažko prístupnom mieste neďaleko móla na 492. kilometri rieky Dunaj. Podľa bulharskej polície bola Marinovová pred vraždou znásilnená a zbitá. Smrť podľa predbežných zistení nastala udusením. Telo identifikovali včera večer.

Príbuzní novinárku identifikovali po niekoľkých hodinách. Smrť podľa predbežných zistení nastala v dôsledku úderov do hlavy a udusenia. Polícia v Ruse v súčasnosti preveruje, či vražda Marinovovej súvisí s jej prácou, alebo išlo o osobne alebo sexuálne motivovaný zločin. Počiatočné vyšetrovacie úkony súvislosť s jej novinárskou prácou neodhalili.    

Viktoria Marinová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/PodiumTVN)

Podľa miestnej prokuratúry vyšetrovatelia nateraz pracujú so všetkými možnými verziami a zatiaľ sa im nepodarilo identifikovať žiadnych podozrivých. Vyšetrovatelia na mieste nenašli novinárkin mobilný telefón, kľúče od auta ani niektoré súčasti jej oblečenia. Telo obete našiel náhodný okoloidúci, ktorý privolal políciu. 

Venovala sa korupčným témam

Marinová sa venovala aj korupčným témam. Jej posledným vysielaním bol rozhovor s novinármi, ktorí sa venovali afére známej ako GP Gate. Ide o škandál, kedy údajne bulharská spoločnosť GP tunelovala eurofondy. Policajní vyšetrovatelia pracujú s viacerými verziami. Zatiaľ podľa nich neexistuje dôkaz, že by vražda súvisela s prácou reportérky, ktorá sa venovala aj korupčným témam.

Viktoria Marinová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Viktoria Marinová)

Európska federácia novinárov (EFJ) pripomenula, že posledný Marinovovej článok sa venoval problému štátnej korupcie. Tridsaťročná Marinovová bola administratívnou manažérkou regionálnej televízie TVN so sídlom v bulharskom meste Ruse, v ktorej mala aj vlastnú politickú talkšou.

Posledná Marinovovej odvysielaná reportáž z 30. septembra sa venovala nedávnemu zadržaniu dvoch žurnalistov v meste Radomir ležiacom južne od Sofie. Novinári vyšetrovali okolnosti zničenia dokumentov, ktoré mali dokazovať spojitosť bulharskej stavebnej spoločnosti GP s manipuláciou tendrov EÚ. Bulharsko sa tento rok prepadlo na 111. miesto v globálnom rebríčku slobody médií, ktorý zostavuje medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Ide o najhoršie miesto spomedzi krajín EÚ.

OBSE brutálnu vraždu odsúdila, žiada vyšetrenie

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) odsúdila v nedeľu brutálnu vraždu bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej a vyzvala na dôkladné vyšetrenie tohto zločinu. Informoval o tom spravodajský server BalkanInsight.com. „Som šokovaný zo strašnej vraždy investigatívnej novinárky Viktorije Marinovovej v Bulharsku. Naliehavo vyzývam na komplexné a dôkladné vyšetrovanie. Zodpovedné osoby musia byť potrestané," napísal na Twitteri predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir. 

Viktoria Marinová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Viktoria Marinová)

Marinová pracovala pre regionálnu televíziu bTV. Informovalo o tom na Twitteri konzorcium investigatívnych novinárov a médií OCCRP. Podľa portálu Terminal3.bg bola 30-ročná Marinovová pred vraždou vystavená brutálnemu fyzickému útoku a znásilnená. Vražda sa stala na miestnom móle. Televízia bTV je prvá bulharská komerčná celoštátna televízia, ktorú vlastní spoločnosť Central European Media Enterprises (CME). Vďaka svojej programovej skladbe, ktorú z veľkej časti vypĺňa zábavný program, je najsledovanejšie televíziou v Bulharsku.

Za posledných 12 mesiacov boli v krajinách Európskej únie zavraždení traja novinári, z ktorých dvaja - slovenský novinár Ján Kuciak a jeho maltská kolegyňa Daphne Caruana Galiziová - dokázateľne v súvislosti so svojou prácou.

Od roku 1992 zahynulo vyše 1322 novinárov

Od roku 1992 podľa Výboru na ochranu novinárov zahynulo 1322 novinárov, z toho vyše 800 bolo zavraždených. V minulom roku sa stalo 46 a v tomto roku 43 vrážd žurnalistov, pri ktorých sa potvrdilo, že motívom bola ich práca. Najnebezpečnejšie krajiny sveta sú pre výkon novinárskeho povolania Irak, kde zahynulo od roku 1992 až 186 novinárov, v Sýrii ich za tento čas bolo 123. V Rusku ich zomrelo 58, čo je najviac v Európe. Vo Francúzsku zahynulo 12 ľudí, z toho deväť novinárov, 7. januára 2015 pri útoku na parížsku redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo. Prehľad prípadov, ktoré sa udiali v posledných dvoch rokoch na území Európy. 

Európske prípady z roku 2017

19. apríla – Ruský novinár Nikolaj Andrušenko zomrel v nemocnici po niekoľkých dňoch v kóme, do ktorej sa dostal následkom bitky. Andrušenko sa zaoberal prípadmi korupcie a policajnej brutality.

24. mája - V Minusinsku na Sibíri bol zavraždený 42-ročný Dmitrij Popkov, šéfredaktor a zakladateľ nezávislých miestnych novín Ton-M. Minusinsk sa nachádza Krasnojarskom regióne. Popkov sa venoval investigatívnej žurnalistike.

21. augusta - Neďaleko dánskeho hlavného mesta Kodaň vylovili potápači z mora mŕtvolu ženy. Neskôr sa potvrdilo, že išlo o nezvestnú švédsku novinárku Kim Wallovú, po ktorej pátrali v súvislosti s potopením ponorky vynálezcu Petra Madsena. Na tele 30-ročnej žurnalistky sa našlo pätnásť bodných rán. Madsena odsúdili tento rok na doživotie.

16. októbra - Popredná maltská blogerka a novinárka Daphne Caruanová Galiziová, ktorá obviňovala tamojšiu vládu z korupcie, zahynula pri explózii jej automobilu. Došlo k nej v meste Bidnija, kde 53-ročná novinárka žila so svojím manželom a synom.

Európske prípady z roku 2018

25. februára - Polícia o 22.30 h našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta mŕtve telá 27-ročného muža a ženy. Išlo o novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Obaja podľahli strelným zraneniam. Ako oznámil vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar, čas smrti sa predpokladal od štvrtka 22. 2. do nedele 25. 2. Experti nakoniec stanovili smrť dvojice na 21. februára. Podozrivých zo spáchania zločinu polícia zadržala 27. septembra.

7. októbra - V bulharskom meste Ruse bola v sobotu 6. októbra zavraždená novinárka Viktorija Marinovová, ktorá pracovala pre regionálnu televíziu TVN. Bulharský denník Dnevnik na svojej internetovej stránke uviedol, že nález tela 30-ročnej novinárky ohlásil v sobotu o 14.24 h na linke 112 neznámy volajúci. Motív vraždy a jej spojitosť s prácou novinárky sa vyšetrujú.

Viac o téme: VraždaNovinárkaBulharskoVictoria Marinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu