Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chorvátsko zasiahlo niekoľko zemetrasení: Bolo to, akokeby som mal epicentrum pod posteľou!

Šibenik
Šibenik (Zdroj: Getty Images)

ŠIBENIK - Dnes v skorých ranných hodinách došlo v Chorvátsku na viacerých miestach k zemetraseniu. Cítiť bolo najmä to druhé, ktoré zobudilo tisícky ľudí zo spánku. Podľa seizmológov sa v Chorvátsku objavujú zemetrasenia v poslednom čase veľmi často.

Chorvátskom dnes otriasli dve zemetrasenia. Prvé s magnitúdou 3,0 zasiahlo oblasť Šibeniku o 1:48 ráno, s epicentrom desať kilometrov severozápadne od mesta. Krátko po piatej hodine ráno zaznamenali seizmológovia druhé otrasy s magnitúdou 4,2. Cítiť boli najmä v letovisku Zaton a Vodice. 

Ľudia sa v noci budili v panike a báli sa, či to nie je len predzvesť silnejšieho zemetrasenia. "Prebudil som sa s veľkým strachom. Mal som pocit, že epicentrum je priamo pod mojou posteľou. Triasla sa stena, okná, všetko v izbe. Trvalo to niekoľko sekúnd. Ľudia vyšli na balkóny a sledovali, čo sa deje," opísal dramatické chvíle čitateľ denníka Jutarnji List. 

Po dvoch silnejších zemetraseniach nasledovali ďalšie, avšak už omnoho slabšie otrasy. Podľa miestnych úradov, ktoré obdržali desiatky telefonátov od ľudí z celého kraja, zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody. Za posledný týždeň je to ďalšie silnejšie zemetrasenie, ktoré zasiahlo Dalmáciu. V piatok pred týždňom boli zaznamenané otrasy v okolí mesta Imotski so silou 3,7 Richterovej stupnice. V dôsledku toho sa vyliala z koryta rieka Vrljik. 

Viac o téme: ChorvátskoZemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu