Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Svetová revolúcia začne z Bieleho domu: Trumpov plán na zmenu Ameriky a planéty

Myslí to Donald Trump vážne? Zobraziť galériu (6)
Myslí to Donald Trump vážne? (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Líder svetovej revolúcie? Od nového amerického prezidenta sa očakávajú veľké veci. Jeden tábor očakáva koniec liberálneho svetového poriadku ako ho poznáme teraz. Druhý tábor očakáva svetlejšie zajtrajšky, ktoré prinesú viac prosperity pre strednú a chudobnú triedu. Aké zmeny môžeme očakávať od Donalda Trumpa a aký má plán na zmenu sveta?

1. Veľká rana globalizácii

Líder svetovej revolúcie v populizme? Ako zmení smerovanie sveta najmocnejší muž planéty? Trump ako prvé rozhodnutie v úrade zrušil obchodnú dohodu s krajinami východnej Ázie. Trump pred pár dňami podpísal dekrét o formálnom odstúpení USA od dohody o Transpacifickom obchodnom partnerstve (TPP) tak, ako to sľuboval v predvolebnej kampani. Odstúpenie od TPP za "veľkú vec pre amerických pracujúcich."

Svetový obchod môže utŕžiť ranu paradoxne z kapitalistickej ekonomiky
Zobraziť galériu (6)
Svetový obchod môže utŕžiť ranu paradoxne z kapitalistickej ekonomiky  (Zdroj: SITA)

Nový prezident tak náhle ukončil roky úsilia predchádzajúcich amerických vlád o vytvorenie rozsiahlej zóny voľného obchodu v Severnej Amerike a ázijsko-tichomorskom regióne. Trump totiž počas uplynulého víkendu povedal, že chce znova prerokovať aj Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA) medzi USA a Kanadou a Mexikom. Dnes však prezident nepodpísal žiadny priamy príkaz, ktorý by sa týkal NAFTA. Netají sa ale tým, že chce prepracovať podmienky dohody, ktorá vládne obchodu v Severnej Amerike už 22 rokov.

Prenechá dirigentskú paličku Číne

Odstúpením od TPP sa však otvára priestor pre Čínu. TPP by mala odstrániť obchodné bariéry a stanoviť spoločné štandardy. Okrem USA ju uzavrelo 11 štátov Tichomoria: Kanada, Mexiko, Austrália, Japonsko, Brunej, Malajzia, Vietnam, Singapur, Nový Zéland, Čile a Peru. Analytici sa zhodujú, že týmto krokom prenecháva priestor na výrazný vplyv v regióne práve Číne. Ekonómovia sú zase v drvivej väčšie presvedčení, že protekcionizmus USA globálnej ekonomike nepomôže.

2. Plot s Mexikom

Výstavba múru na hranici USA s Mexikom, ktorá by mala zabrániť prílevu nelegálnych imigrantov do USA, bola jedným z hlavných bodov kampane nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prezident pôvodne tvrdil, že nepriestupná dvojmetrová múr bude vybudovaná po celej dĺžke hraníc, neskôr pripustil, že hranicu môžu na niektorých miestach miesto múru chrániť elektronické prostriedky alebo "plot". Dnes Trump vydal exekutívny príkaz k stavbe múru.

Ako by sa dal plot postaviť

Zaplatí ho Mexiko

Trump tento mesiac vyhlásil, že počíta s tým, že Mexiko uhradí náklady za stavbu hraničného múru daňami či hotovosťou, čo mexický prezident Enrique Peňa Nieto odmietol. Obaja prezidenti by sa mali zísť 31. januára.

Takto vyzerá plot na hranici USA s Mexikom

Na zhruba 500 kilometroch z celkových 3200 kilometrov, čo je dĺžka hranice medzi oboma krajinami, už teraz stojí plot, ktorý kvôli nelegálnym prechodom a pašovanie drog nechala v 90. rokoch postaviť administratíva amerického prezident Billa Clintona. Zvyšok stráži pohraničná stráž a zložitá sústava snímačov a bezpečnostných kamier. Teraz stojí plot na zhruba 1000 kilometroch. Na spoločnej hranici teraz existuje takmer 50 hraničných priechodov.

3. NATO v ohrození

Amerika najprv. Európa potom. Keby Európu napadlo Rusko, Amerika pod vedením Donalda Trumpa bude váhať, či pomôže starému kontinentu. Trump sa nechal počuť, že najprv by si Európania museli plniť záväzky.

Pomohol by iba v prípade, že "si splnili voči nám záväzky," nechal sa počuť Trump, "odpoveď je áno," zareagoval americký prezident na otázku. V súčasnosti sa berie napadnutie jedného člena NATO ako napadnutie celej organizácie. Je zmluvne uvedené, že keď je napadnutý jeden štát, ostatné mu prídu na pomoc.

Najprv platiť záväzky, potom bude aj pomoc
Zobraziť galériu (6)
Najprv platiť záväzky, potom bude aj pomoc  (Zdroj: SITA)

4. Vyhlásenie vojny Číne

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa sa zaväzuje, že bude brániť územia, ktoré sa nachádzajú v medzinárodných vodách, vrátane tých v Juhočínskom mori. Čína má viacero sporov s menšími susedmi o ostrovy, koralové útesy a lagúny vo vodách, ktoré sú veľmi dôležité pre celosvetový obchod a sú tiež bohaté na ryby a prípadné zásoby ropy či zemného plynu.

Čínsky prezident
Zobraziť galériu (6)
Čínsky prezident  (Zdroj: Foto: TASR)

Číňanov nahnevali vyhlásenia Trumpovho hovorcu, ktorý vyhlásil, že USA môžu blokovať prístup Číňanov k niektorým ostrom v Juhočínskom mori. Číňania sa zase obávajú, že Trump môže naozaj tak konať a nie len rozprávať.

5. Koniec Obamacare

Nový prezident USA Donald Trump využil prvý deň vo funkcii aj na úvodné kroky proti reformnému zákonu o zdravotnej starostlivosti, ktorý presadil jeho predchodca Barack Obama. V Oválnej pracovni Bieleho domu podpísal v svoje prvé prezidentské nariadenie, týkajúce sa "zmierňovania záťaží" vytvorených touto legislatívou.

Trump nariadil federálnym orgánom, aby v súvislosti s tzv. Obamacare využili možnosti na "minimalizovanie neželaných finančných nákladov" pre štáty, jednotlivcov, poisťovateľov alebo zdravotnícke zariadenia. Podľa hovorcu nového prezidenta Seana Spicera ide o prechodné opatrenie, kým bude tento zákon zrušený a nahradený novým, ako predtým sľuboval.

Trump podpísal ako prezident prvé oficiálne dokumenty už krátko po svojej piatkovej inaugurácii. Bola medzi nimi legislatíva, ktorá umožní novému ministrovi obrany Jamesovi Mattisovi ujať sa funkcie. Ďalej signoval niekoľko nominácií, ktoré predloží americkému Senátu, a tiež deklaráciu k Národnému dňu vlastenectva.

6. Kamarát s Putinom

Niekto, s kým sa dá robiť biznis. Asi takto si predstavuje spoluprácu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Jeho minister zahraničných vecí Rex Tillerson dostal dokonca od Vladimira Putina čestné vyznamenanie.

Najlepší kamaráti?
Zobraziť galériu (6)
Najlepší kamaráti?  (Zdroj: SITA/AP)

Zároveň však Tillerson prejavil jastrabí postoj voči Rusku, keď vyhlásil o anexii Krymu, že Rusi "zabrali územie, ktoré im nepatrilo." Sami analytici očakávajú, aké budú prvé kroky Trumpovej administratívy voči Rusku - budú si rozumieť alebo sa vzťahy Spojených štátov s Ruskom prepadnú na nové dno?

Putin s Tillersonom
Zobraziť galériu (6)
Putin s Tillersonom  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: PrezidentUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu