Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Revolúcia v svetovom zbrojení, hlási Čína: Ich nová stíhačka je vraj lepšia ako americká!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: topky)

PEKING – Nový prototyp piatej generácie neviditeľnej čínskej stíhačky môže v útokoch na pozemné ciele predčiť svojho amerického konkurenta. Tvrdí to správa z pekingského inštitútu Sina Military Network. Fotky lietadla teraz kolujú internetom. Z nich je očividné, že čínsky stroj má na špičke karosérie lepšie zamerávacie vybavenie, ktoré má slúžiť k lepšej identifikácii cieľov.

Podobný dizajn majú aj americké stíhačky F-22 a F-35. Spolu v kombinácii s neviditeľnou technikou môže J-20 perfektne slúžiť na likvidáciu pozemných objektov. Už v Afganistane väčšina cieľov amerických stíhačov F-16 Falcon či F-15E Strike Eagle, bolo zameraných na zemi.

Americká F-22 má zase výhodu v lepšej výzbroji, než jej čínsky náprotivok. Napriek tomu, F-22 môže byť pri zameriavaní svojho cieľa spozorovaná nepriateľským radarom a tak ľahko odhalená. Oproti nej má čínska Chengdu výhodu.

J-20 Chengdu
Zobraziť galériu (3)
J-20 Chengdu

Výhoda spočíva v tom, že keď Číňania vypustia všetkých 35 satelitov v rámci navigačného systému Beidou na orbit, J-20 bude schopná efektívne útočiť proti cieľom na zemi lepšie ako F-22. Takto to tvrdí aspoň inštitút Sina Military Network.

Spolu s lepším navigačným systémom, bude môcť so sebou niesť aj štyri rakety proti vzdušným objektom. Číňania taktiež vyvíjajú lepšiu zbraňovú výbavu novej stíhačky.

Americká F-22
Zobraziť galériu (3)
Americká F-22  (Zdroj: Wikipedia)

Inštitút tvrdí, že čínska stíhačka môže uniesť až 24 malých bômb, zatiaľ čo americký náprotivok iba osem. Na záver analytici dodávajú, že keby sa Číňanom podarilo zaviesť elektro-optický navigátorský systém aj na stíhačky ako Su-30 alebo J-10, účinnosť čínskej techniky by vzrástla, takže by mohli títo vzdušní predátori útočiť aj z väčších vzdialeností.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu