Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenské a české zbrojovky budú spolupracovať na výrobe radaru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pätica firiem zo Slovenska a Česka, ktoré sa zaoberajú obranným priemyslom, bude spolupracovať na projekte vojenského radaru. Memorandum o spolupráci podpísali vo štvrtok (13. 3.) v Pardubiciach. Nové radary majú byť primárne určené pre armády oboch krajín.

Radar stredného dosahu s označením RL-3DM ReUNION má nahradiť zastarané rádiolokátory. Nový 3D radar typu MADR bude mať dosah 250 km a má priniesť skvalitnenie v oblasti zabezpečenia vojenskej a civilnej letovej prevádzky v oboch krajinách.

Okrem toho má byť nový radar mobilný, pričom väčšina komponentov sa vojde do kontajneru, ktorý bude možné prepraviť na vozidle Tatra, po železnici, či lietadlom. Na jeho obsluhu bude dohliadať o polovicu menej personálu ako pri súčasných radaroch používaných v oboch armádach. Vyplýva to z informácií o projekte, ktoré má TASR k dispozícii.

Firmy predpokladajú, že v prípade nákupu radarov oboma štátmi sa ušetria finančné prostriedky. Usilujú sa o priame zadanie cestou strategickej zákazky od vlád ČR a SR. Tomu by mala predchádzať medzivládna dohoda. Rokovanie o česko-slovenskom radarovom projekte by mohlo byť na programe spoločného zasadnutia českej a slovenskej vlády, ktoré sa má uskutočniť ešte pred májovými eurovoľbami.

V memorande firmy vyhlasujú, že sú pripravené v stanovenom termíne vyvinúť, vyrobiť a dodať požadovaný počet jednotiek radaru ReUNION pre ozbrojené sily oboch štátov. Zhotovitelia rovnako očakávajú, že radary sa uplatnia aj v armádach iných krajín. Za slovenskú stranu bude na projekte spolupracovať Elektrotechnický výskumný a projektový ústav z Novej Dubnice a holding združujúci vojenské opravárenské podniky VOP Slovakia.

"Otázka konkrétneho spoločného obstarávania radarovej alebo inej vojenskej techniky spolu s inými štátmi je momentálne predčasná, keďže rozhodnutiu o forme a spôsobe akvizičných procesov musí predchádzať schválenie pripravovanej Koncepcie rozvoja Vzdušných síl OS SR," uviedla hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Martina Balleková. Zároveň potvrdila, že o možnosti spolupráce medzi ČR a SR v oblasti spoločného obstarania radarov sa už uskutočnilo niekoľko rokovaní.

O nákupe rádiolokačnej techniky hovorí slovenská armáda už dlhšie. Niektorým radarom totiž postupne končí životnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu