Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozpočtová kríza zatvára v USA turistické atrakcie: Ako sa dotkne Slovenska!

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americkí demokrati a republikáni v Kongrese USA sa nedokázali dohodnúť na podobe zákona o vládnych výdavkoch v novom fiškálnom roku. Prvýkrát po 17 rokoch teda nemá vláda k dispozícii peniaze na bežnú prevádzku, čo podľa agentúr znamená nútenú dovolenku pre tisíce štátnych zamestnancov, uzavreté brány mnohých úradov a inštitúcií aj prerušenie viacerých štátnych programov.

Analytik o dopade situácie na Slovensko

"Pokiaľ by táto situácia trvala len krátko, nemala by mať až tak dramatický vplyv na americkú ekonomiku. Obmedzenie časti služieb federálnej vlády na jednej strane znamená výdavkové úspory vo federálnom rozpočte, na druhej strane mierne znižuje domáci dopyt. Zo Slovenska priamo do USA smeruje len 1,9 percenta zo slovenského vývozu. Samozrejme, bezprecedentná situácia v najväčšej svetovej ekonomike sa premietla pod prudký nárast averzie globálnych investorov voči riziku," uviedol pre Topky hlavný analytik Sberbank Slovensko Vladimír Vaňo.

Podľa neho vďaka kurzovej stabilite spojenej so zavedením eura na Slovensku a vďaka prefinancovaniu tohtoročných potrieb štátneho dlhu sa zvýšené napätie na svetových trhoch Slovenska nedotýka až tak dramaticky, ako susedných neeurových krajín regiónu.

Vaňo ďalej uviedol, že táto bezprecedentná situácia sa už podpísala pod oslabenie výmenného kurzu amerického dolára voči euru na najslabšiu úroveň od začiatku februára, prispela k prudkému nárastu ukazovateľov averzie investorov voči riziku, ako aj k miernemu oslabeniu na americkej burze cenných papierov, ktorá však len uprostred septembra dosiahla nové rekordné maximá.

Na Wall Street bez paniky

Investori na Wall Street reagovali pokojne na platobnú neschopnosť vlády USA. Pred začatím utorňajšieho pravidelného obchodovania všetky tri hlavné porovnávacie indexy vzrástli. Dow Jones 0,2%, Standard & Poor's o 0,3% a Nasdaq o 0,3%.

Ambasády fungujú, Kapitol uzavrel účet na Twitteri

Ministerstvo zahraničia bude podľa agentúry AP pokračovať v spracovaní žiadostí o víza a americké ambasády a konzuláty budú naďalej poskytovať služby americkým občanom. Uzavreté budú napríklad národné parky.

Jedným z prvých prejavov núdzového režimu sa stalo uzavretie twitterového účtu Kapitolu. "Kvôli výpadku vo vládnych financiách nebude tento účet až do ďalšieho oznámenia aktívny," objavilo sa na účte. NASA podľa denníka Washington Post nebude prostredníctvom Twitteru varovať "pred potenciálne nebezpečnými asteroidmi a kométami".

USA budú podľa analytikov naďalej splácať svoje dlhy

Šéf Rozpočtového úradu Kongresu (CBO) Doug Elmendorf minulý týždeň uviedol, že neschopnosť vlády hradiť svoje záväzky by mala ničivý dopad na americkú ekonomiku. "Nezaplatenie akýchkoľvek záväzkov americkej vlády by bolo nebezpečnou hazardnou hrou. V tomto neistom svete je včasné splácanie záväzkov americkej vlády vecou, na ktorú sa všetci môžu spoľahnúť," povedal.

Dlhový strop USA bol naposledy zvýšený v januári a v súčasnosti dosahuje 16,7 bilióna dolárov. Ak vláda tento strop dosiahne, nesmie si viac požičiavať. Vláda na strop narazila v máji a teraz vykonáva núdzové opatrenia, aby si zabezpečila dostatok peňazí.

"Domnievame sa, že pravdepodobnosť neschopnosti USA splácať záväzky je nulová a že zastavenie vládnych aktivít nebude mať dlhé trvanie," uviedol ekonóm Peter Cardillo zo spoločnosti Rockwell Global Capital. "Krátke prerušenie vládnych aktivít bude mať skôr politické ako ekonomické dôsledky," upozornil ekonóm Donald Ratajczak.

Čo znamená núdzový režim?

Uzavretie vládnych úradov, respektíve núdzový režim, znamená, že štát financuje len nutné výdavky, ako sú národná a verejná bezpečnosť a napríklad zdravotné poistenie a sociálne dávky pre seniorov. Takáto situácia naposledy nastala na prelome rokov 1995 a 1996, keď malo okolo 800 000 z približne dvoch miliónov federálnych úradníkov nútenú dovolenku.

USA sú po 17 rokoch opäť v platobnej neschopnosti, hrozí dlhový strop

Biely dom už krátko pred polnocou nariadil šéfom vládnych úradov, aby prešli do núdzového režimu. Sylvia Burwellová, šéfka úradu Bieleho domu pre riadenie a rozpočet, vo svojom vyhlásení "naliehavo" vyzvala Kongres, aby prijal opatrenie, ktoré zabezpečí rozpočet na zvyšok fiškálneho roka a obnoví prevádzku kľúčových verejných služieb a programov.

Americký prezident Barack Obama v posolstve vysielanom v armádnej televízii ubezpečil vojakov, že ozbrojené sily pokračujú napriek momentálnemu politickému patu v "normálnej službe".

USA pritom hrozí 17. októbra ďalší úder, keďže dosiahnu tzv. dlhový strop, keď si už ďalej nebudú môcť požičiavať, čo by výrazne ovplyvnilo aj svetové trhy.

Platobnú neschopnosť USA spôsobili neprekonateľné rozpory medzi republikánmi a demokratmi. Republikáni v noci nadnes v nimi ovládanej Snemovni reprezentantov prijali dva návrhy prechodného rozpočtu, ktoré odkladajú účinnosť reformy zdravotníctva demokratického prezidenta Baracka Obamu (tzv. Obamacare). Keďže oba návrhy neprešli v Senáte kontrolovanom demokratmi, nastala opäť patová situácia.

Nepomohla ani iniciatíva skupiny umiernených republikánov, ktorí boli ochotní podporiť financovanie vládnych inštitúcií bez podmienok, keďže vo svojej strane nezískali dostatočnú podporu, informovala televízia CNN. Republikáni následne navrhli zriadenie zmierovacieho výboru v Senáte, čo prakticky vylúčilo dosiahnutie dohody o rozpočte do polnoci.

Rozpočtová kríza zatvára v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Jediné, na čom sa v noci nadnes obe komory Kongresu zhodli, sú opatrenia, ktoré v prípade začiatku obdobia platobnej neschopnosti zaistia členom armády, že budú aj naďalej dostávať výplaty. Obama ich okamžite po schválení Kongresom podpísal.

Obama v noci nadnes Kongres opäť naliehavo vyzval, aby nezastavil financovanie vlády. Varoval, že to bude mať bezprostredný citeľný dopad na milióny ľudí a poškodí to postupne sa vzmáhajúcu ekonomiku. Postoj republikánov pod tlakom pravicového populistického hnutia Tea Party prirovnal k požiadavke na výkupné za niečo, čo je samozrejmosťou.

Naopak, republikáni obvinili Obamu a demokratov z neochoty diskutovať. Obama podľa nich hovorí s ľuďmi ako sú ruský prezident Vladimir Putin a iránsky prezident Hasan Rúhání, ale nie s nimi.

Zastavenie financovania americkej vlády bude mať negatívny vplyv aj na fungovanie Bieleho domu. Rezidencia amerického prezidenta nebude mať dostatok personálu. Prezident Barack Obama tak príde nielen o agentov, ktorí majú na starosti jeho bezpečnosť, či o ekonomických poradcov, ale aj o kuchárov, zamestnancov práčovne alebo upratovačky. Vyplýva to z "krízového plánu" pre Biely dom, ktorý získala agentúra Bloomberg.

Podľa tohto dokumentu Obama bude musieť poslať domov až tri štvrtiny z 1701 zamestnancov Bieleho domu. Jeho kancelária bude musieť skresať tím poradcov pre národnú bezpečnosť, hospodársku politiku aj rozpočet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu