Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tragická operácia vo Viedni: Pacientku pri transfúzii nakazili vírusom HIV!

Pacientka sa nakazila HIV vírusom počas operácie
Pacientka sa nakazila HIV vírusom počas operácie (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ – Červený kríž dodal nakazenú krv! Jedna z viedenských nemocníc čelí škandálu po tom, čo pacientku pri transfúzii krvi nakazili vírusom HIV. V tlačovej správe o tom informoval rakúsky Červený kríž, ktorý infikovanú krvnú banku do nemocnice dodal. Vírus HIV spôsobuje stratu imunity človeka a vedie k prepuknutiu choroby AIDS.

„Sme hlboko zarmútení, že došlo k takémuto prenosu a vyjadrujeme ľútosť dotknutej osobe aj jej rodine,“ povedal generálny sekretár rakúskeho Červeného kríža Werner Kerschbaum. Podľa hovorkyne mal byť pacient infikovaný ešte v stredu. Meno darca, ani infikovaného pacienta zatiaľ nezverejnili. Žena už užíva antiretrovirotiká, ktoré sú proti HIV k dispozícii. Lekári predpokladajú, že má dobré životné vyhliadky. V súčasnej dobe netrpí žiadnymi problémami, ktoré s týmto vírusom súvisia.

Podľa Kerschbauma bolo za posledných 15 rokov v celom Rakúsku poskytnutých vyše šesť miliónov krvných bánk, ktoré zachránili desiatky tisíc ľudských životov, žiadny podobný prípad prenosu vírusu ale zaznamenaný nebol.

Pacient sa podľa všetkého nakazil v rámci takzvaného diagnostického okna, kedy nie je možné HIV používanými testami zistiť. Darca sa zrejme vírusom nakazil len krátko pred tým, než krv poskytol. V takom prípade nie je možné vírus odhaliť. Takéto riziko údajne nemožno vylúčiť žiadnymi dostupnými testami. Napriek tomu, že Rakúsko všetky dodávané krvné banky testuje, existuje šanca, že budú nakazené. Pravdepodobnosť takéhoto prenosu je však veľmi malá 1: 2 500 000.

ORK na svojom webe uvádza, že od darcov prijíma krv výhradne zadarmo, hoci niektoré krvné spoločnosti za odbery ponúkajú finančnú odmenu. Červený kríž svoj postup zdôvodňuje etickými hodnotami, solidaritou a tiež práve bezpečnosťou, pretože toto opatrenie má vylúčiť z darcovského systému rizikové skupiny obyvateľov. ORK tiež uvádza, že darcom nákaza vírusom HIV nehrozí, lebo k odberom zdravotníci používajú jednorazové sterilné vybavenie.

Pre zistenie infekcie je základom test ELISA, pri ktorom odborníci zisťujú, či sa v krvi tvoria protilátky proti vírusu. Počas spomínaného diagnostického okna, ktoré môže trvať až štyri týždne, vírus v organizme už síce je, ale ešte sa nezačali vytvárať protilátky v zistiteľných množstvách, uvádza portál wikiskripta.eu, ktorý združuje lekárske výučbové materiály. Falošný výsledok testu môže byť aj v prípade obličkového zlyhania, hemodialýzy, viacpočetného tehotenstva či pečeňových ochorení.

Slovák sa v košickej nemocnici nakazil vírusom HIV

Obdobný prípad otriasol aj Slovenskom, keď sa pri operácii nakazil pacient košickej nemocnice. Ide o prípad z roku 2007, kedy mladík po úraze absolvoval sériu operácií a s krvnými transfúziami. Lekári vtedy mladému mužovi život zachránili, no niekoľko mesiacov po zákrokoch diagnostifikovali vírus HIV. Celý prípad prešetril Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a pochybenie lekárov nezistil.

Preverovali aj všetky transfúzne stanice a darcov, ktorých krv použili operáciách. Podozrenie sa neskôr potvrdilo, vo výsledkoch testov sa píše, že vzorky príjemcu a darcu vykazujú vysoký stupeň príbuznosti. Vírus však neustále mutuje a tak 100 percentná zhoda neexistuje. Nemocnica v Košiciach tvrdila, že chybu neurobila a ich postup bol štandardný.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu