Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bláznivá španielska zábava: Muníciu tradičnej bitky tvorilo 120 ton paradajok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID - Takmer 40.000 prevažne mladých ľudí z celého sveta sa zišlo v mestečka Buñol v juhovýchodnom Španielsku na každoročnú paradajkovú bitku nazývanú tomatina. Ako dnes napísal španielsky denník El Mundo, tento rok sa kolektívne vyčíňanie zmenilo v akt zabudnutia na ekonomickú krízu.

 

Prípravy na paradajkovú bitku začali už v utorok večer maratónom slávností, bálov i koncertov, ktoré trvali až do dnešného svitania. Účastníci sa potom na chvíľu oddali odpočinku, niektorí si zaliezli do spacákov. Všetci ale zostali v blízkosti trasy piatich kamiónov naložených 120 tonami rajčín, ktoré pred desiatimi rokmi dostali Buňol na medzinárodnú mapu turistických zaujímavostí.

Tomatina sa koná každoročne vždy v poslednú augustovú stredu už od roku 1945. Vtedy bitku zviedla skupina miestnych ľudí, ale od tej doby sa sem na ňu schádza stále viac účastníkov zo zahraničia. Návštevníci z Európy i z Ázie sú tu bežní. Len z Japonska na Tomatinu prišlo približne 4000 ľudí. Tento rok tu boli bojovníci napríklad aj z Austrálie, Brazílie, Argentíny či Lotyšska.

Tomatinová "uniforma" je následne určená na použitie na handry alebo na vyhodenie do najbližšieho koša. Väčšina účastníkov sa obliekla do bieleho trička a kraťasov alebo rovno do plaviek. Onedlho ale farba akéhokoľvek oblečenia mizne pod červenou farbou zo šťavy z paradajok.

Niektorí bojovníci svoju uniformu vylepšili o osobitnú ochranu hlavy - melónovou šupkou upravenou do tvaru helmy. A nechýbali ani karnevalové masky - ružové králiky, samuraji, kuchári či tradičné španielske kroje. Bitku využívajú aj obchodníci, ktorí v uliciach ponúkajú jedlo a v horúčave nevyhnutné nápoje, ale aj oblečenie a hlavne potápačské okuliare - tie tvoria oficiálne ochranu pred paradajkovou kyselinou.

Milosrdní obyvatelia domov z balkónov na čakajúcich vylievali vodu. V dave tisícov netrpezlivo čakajúcich na začiatok bitky omdleli v horúčave dve desiatky ľudí, zdravotníci ošetrovali tiež podráždenie očí. Po bitke, ktorá trvala hodinu uviedla mesto do pôvodného stavu armáda ako miestnych obyvateľov, tak zamestnancov miestnej správy. Účastníci sa dali do poriadku v rieke alebo pod mobilnými sprchami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu