Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Bitka v španielskom meste: Ulice a námestia zostali červené

Paradajková bitka v meste Buñol Zobraziť galériu (7)
Paradajková bitka v meste Buñol

MADRID - Ulice a námestia španielskeho mestečka Buñol sa ako každoročne touto dobou zmenili na bojisko, kde ako zbrane slúžili zrelé paradajky. Hádzalo tam nimi po sebe 40.000 ľudí, z ktorých mnohí špeciálne kvôli tomu merali cestu do Španielska až z Austrálie, Japonska a Spojených štátov.

Bitka vypukla úderom jedenástej, keď päť nákladných áut vysypalo na dlažbu 120 ton paradajok. Tie vzápätí začali lietať vzduchom a ulicami a námestiami zakrátko tiekli prúdy paradajkovej šťavy.

Pravidlá stanovujú, že paradajka sa má potvrdením sploštiť, a účastníkom sa odporúča vziať si oblečenie na odpis a potápačské okuliare.

Bitka trvala hodinu a za ďalšiu hodinu mesto za pomoci výdatných prúdov vody znovu nadobudlo takmer pôvodnú podobu. K očiste bojovníkov slúžili otvorené hydranty a prenosné sprchy, ktoré dala v uliciach inštalovať radnica.

Radný Rafael Pérez povedal, že náklady na slávnosť boli 100.000 eur, z ktorých 30.000 padlo na nákup paradajok. Dodal ale, že slávnosť je rentabilná, pretože účastníci konzumujú pred i po nej.

Slávnosť známa ako Tomatina má korene v roku 1945 v šarvátke, v ktorej po sebe miestne mladí začali hádzať paradajkami.

Buñol je neďaleko Valencie a má asi 10.000 obyvateľov.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu