Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Cestná soľ v potravinách: Je v chlebe a klobásach, možno aj na Slovensku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: lovetomorrowtoday.com)

POZNAŇ - V tisícoch ton poľských potravín, predovšetkým v mäsových výrobkoch, ale aj v rybích konzervách, chlebe a pečive, je posypová soľ, ktorá sa využíva na údržbu komunikácií. Prokuratúra v Poznani už v tejto veci zadržala a obvinila päť ľudí, ktorých firma vo veľkom chemikáliu nakupovala a vzápätí po zmene obalu predávala ako potravinársku prísadu.

O škandále v Poľsku ohľadom nebezpečnej soli v potravinách sme vás informovali už pred pár dňami. Vyšlo najavo, že jej výrobcovia platili 140 zlotých (34 eur) za tonu priemyselnej soli, ktorú hneď po prebalení za viac ako trojnásobok predávali do mäsokombinátov, pekární a konzervární.

"Obvinení, ktorým hrozí až osem rokov väzenia, nakupovali od roku 1999 mesačne 3000 ton posypovej soli, ktorá sa používa aj pri výrobe farieb av obuvníckom priemysle. Prebalili ju a predali ďalej, ale už ako soľ potravinársku," povedala poznaňská prokurátorka Magdalena Mazurová.

Podvod odhalili reportéri televíznej stanice TVN24 a minulý týždeň, ešte pred odvysielaním reportáže, oznámili prípad polícii a žalobcom. Televízia uviedla, že ide o najnebezpečnejší podvod v dejinách poľského potravinárskeho priemyslu, ktorý nemá vo svete obdobu.

Hlavný poľský hygienik rozhodol o kontrole asi 30-tisíc mäsokombinátov, pekární, mliekarní a ďalších potravinárskych firiem a prevádzok, ktoré mohli posypovú soľ používať. Kontrola by nemala trvať viac ako niekoľko dní a výrobky so spomínanou soľou budú okamžite zabavené.

"Každý Poliak sa dnes pozastavuje nad tým, koľko údenín a iných výrobkov s priemyselnou soľou zjedol. Je vysoko pravdepodobné, že do organizmu desať i viac rokov dostával toxické látky. Preto všetci čakajú na zoznam podnikov, ktoré ich používali," napísal v stredu denník Fakt.

Zatiaľ nie je jasné, či sa poľské výrobky obsahujúce posypovú soľ vyvážali aj do zahraničia. V prípade podobného problému je však každý členský štát EÚ povinný o tom informovať ostatné členské štáty prostredníctvom Systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu