Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Začala sa megakontrola potravinárov: V slovenských jedlách hľadajú poľskú cestnú soľ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí veterinári začali v piatok v súvislosti s kauzou prebaľovania posypovej soli určenej na údržbu ciest za kuchynskú, ktorú v Poľsku následne predávali potravinárskym firmám, vykonávať cielené kontroly vo výrobe.

Samotné potraviny inšpektori nemôžu kontrolovať, keďže soľ je v nich už rozriedená v takej miere, že nie je možné jej presné zisťovanie. "Vzorky budú odoberať inšpektori v prevádzkach zo soli, ktorá má krajinu pôvodu Poľskú republiky, keďže nemáme presné informácie v akých výrobkoch, a kde presne by sa takáto soľ mohla nachádzať," informovala vedúca kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Paulína Komarová.

Slovenskí veterinári totiž zatiaľ nedostali od poľskej strany žiadne stanovisko týkajúce sa tejto kauzy. Informácia o nebezpečných potravinách, ktoré obsahujú namiesto jódovej soli posypovú, zatiaľ nie je ani v Rýchlom výstražnom systéme pre potraviny a krmivá (RASFF). Ide o systém Európskej komisie, ktorý slúži členským štátom EÚ na nahlasovanie nebezpečných potravín, čím zároveň upozorňujú ostatné krajiny na prípadné riziká.

Poľská prokuratúra zadržala a obvinila päť ľudí, ktorých firma nakupovala technickú soľ určenú na posyp ciest, ktorú následne prebaľovali a predávali firmám ako potravinársku soľ. Podľa medializovaných informácií obvinení nakupovali od roku 1999 mesačne tri tisíc ton technickej soli, ktorá sa používa napríklad aj pri výrobe farieb a v obuvníckom priemysle. V takejto soli sú podľa riaditeľa ŠVPS Jozefa Bíreša určite látky, ktoré sú škodlivé pre zdravie. Poľskí hygienici už kontrolujú 30 tisíc prevádzok - mliekarní, mäsokombinátov, pekární - všade tam sa totiž mohla cestárska soľ dostať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu