Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Škandál v Poľsku: Soľ na posyp predávali ako jedlú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA,)

VARŠAVA - Na trojicu poľských firiem padlo podozrenie, že niekoľko rokov namiesto soli, ktorá sa môže používať pri varení a v potravinárskom priemysle, predávali soľ určenú k posypu ciest. Ročne na tom údajne zarábali niekoľko miliónov zlotých, napísala dnes poľská agentúra PAP.

Sfalšovaná soľ mierila k veľkovýrobcom údenín, firmám spracovateľov rýb, do mliekarní alebo pekární, odkiaľ sa potom mohla dostať do obchodov v celom Poľsku.

Poľskí policajti, ktorí majú na starosti boj s organizovaným zločinom, zistili, že firmy kupovali soľ, ktorá sa používa napríklad v zime na posyp ciest za 130 zlotých (asi 31 eur) za tonu a predávali ju ako kuchynskú jedlú soľ za asi 400 zlotých (96 eur) na tonu.

Soľ obsahovala veľké množstvo síranu sodného, ktoré vo väčšom množstve môže ľuďom spôsobovať žalúdočné a črevné problémy.

Polícia v súvislosti s týmto prípadom zatiaľ zadržala päť ľudí, ktorí boli obvinení z toho, že na trhu s potravinami obchodovali s látkou nebezpečnou pre ľudské zdravie alebo život. Za to v Poľsku hrozí až päť rokov väzenia. Nie je ale vylúčené, že prokuratúra obvinenie ešte sprísni. "Nejde o jednoduchú záležitosť, budeme musieť vykonať celý rad odborných testov," citovala PAP hovorca prokuratúry v západopoľskej Poznani Magdalénu Mazurovú-Prušovú.

Hygienici v Poznani zároveň požiadali prokuratúru, aby im odovzdala zoznam firiem, ktoré si kúpili nejedlú soľ. Keby sa ukázalo, že použitá soľ bola škodlivá pre zdravie spotrebiteľov, museli by nariadiť, aby predajcovia stiahli z trhu všetky potraviny s obsahom závadnej suroviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu