Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prestížny zahraničný denník píše o Čaputovej: Naznačuje cestu z populistického bahna

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Kancelária prezidentky SR)

WASHINGTON - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová svojim víťazstvom vo voľbách a pôsobením vo vrcholnej politike vo svojej krajine naznačuje možnú cestu von zo svetového populistického bahna. V utorok to napísala autorka stĺpčekov denníka The Washington Post Anne Applebaumová.

Nechutný útok na prezidentku Čaputovú! Česká polícia sa nemazná, vulgárna žena bude pykať

Spojené štáty sú teraz podľa autorky v temnom období pre ľudí, ktorým ide o vládu práva a o budúcnosť demokracie v tejto krajine. Americký prezident otvorene porušuje zákony aj zásady slušnosti. Akým ale jazykom, akou politickou kampaňou poraziť jeho zarytých stúpencov?

Príkladom je pre Applebaumovou Čaputová, ktorej krajina bola v podobne temnej chvíli vo februári 2018. Slovensko viedla populistická vláda spojená s korupciou a organizovaným zločinom. Toto spojenie sa snažil odhaliť investigatívny novinár Ján Kuciak, ktorý bol brutálne zavraždený aj so svojou snúbenicou.

Prestížny zahraničný denník píše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Odpoveďou na to, ako by bolo možné zvíťaziť nad slovenskou vládnucou stranou, sa stala málo známa ekologická právnička a stúpenkyňa liberálnej demokracie Čaputová. V marci 2018 vstúpila do prezidentských volieb ako kandidátka malej mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko a za rok v nich zvíťazila.

Čaputová v diskusiách dáva prednosť "používanie sloganov, ktoré zjednocujú", nie argumentácii "bojujte a mobilizujte svojich stúpencov". Applebaumová oceňuje predovšetkým "zvláštnu formu sebadisciplíny" slovenskej prezidentky, "jej odmietanie nechať sa nahnevať či vyprovokovať". To by podľa nej potrebovali ostatní politici, ktorí sa dnes sústredia na "invektívy a falošné obviňovania".

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: SITA/Kancelária prezidentky SR)

"Ak nič iné, úspech Čaputovej dáva nádej, že aj keď sa zdá, že politika je vo svojej najtemnejšie a najnebezpečnejšej podobe, nový politický projekt, ktorý si predtým nikto nedokázal predstaviť, môže u verejnosti získať ohlas," napísala Applebaumová.

Viac o téme: Zuzana ČaputováThe Washington Post
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu