Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister Gál: Finalizujeme zmluvy k novej budove rezortu spravodlivosti

Minister spravodlivosti Gábor Gál.
Minister spravodlivosti Gábor Gál. (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti SR v súčasnosti finalizuje zmluvné podklady k novej budove, do ktorej sa má rezort v tomto roku presťahovať. Pre agentúru SITA to potvrdil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), podľa ktorého by bolo najlepším riešením, ak by štát odkúpil priestory novej budovy do vlastníctva v čo možnom najkratšom čase.

Rezort plánuje totiž podpísať zmluvu na desaťročný prenájom s možnosťou neskoršieho odkúpenia. V súčasnosti rezort sídli na Župnom námestí v Bratislave spoločne s Najvyšším súdom SR. Tieto priestory nie sú postačujúce, aj preto rezort spravodlivosti vyhlásil súťaž na novú budovu. Budova je svojím charakterom určená pre súd a žiada si aj rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá sa nedá robiť počas prevádzky v nej. Po rekonštrukcii by v budove na Župnom námestí mal sídliť iba Najvyšší súd SR, ktorý v Bratislave využíva aj iné priestory.

"V súčasnosti finalizujeme zmluvy k novej budove. Tie najskôr predložíme Ministerstvu financií SR a následne aj vláde SR," povedal Gál. Jeho rezort už mal prostriedky na prenájom započítané v minuloročnom rozpočte. Minister potvrdil, že súčasný vlastník priestorov už pracuje na čiastočných rekonštrukčných prácach, aby sa stihol predbežný termín na konci tohto roka. Rezort totiž dostane priestory do užívania v zrekonštruovanom stave, aby nemusel do stavebných prác investovať ďalšie peniaze. "My nebudeme investovať do opráv týchto priestorov. Ročný nájom predstavuje 1 420 000 eur. Chceme túto budovu odkúpiť čo najskôr," uviedol Gál ešte v priebehu septembra 2018.

Súťaž o novú budovu rozbehla ešte v júli 2017 exministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) a prišlo do nej 11 ponúk, z ktorých deväť rezort bližšie skúmal a sedem sa následne dostalo aj do cenovej časti výberu. Vo finále sa ocitli dve budovy, ktoré vlastnia spoločnosti Penta a J&T. Jedna z nich je na bratislavskej Patrónke, druhá v mestskej časti Petržalka, v rámci komplexu Digital park. Rezort spravodlivosti následne požiadal súťažiacich, aby predložili svoje ponuky opätovne, pričom sa vo finále ocitli až štyri alternatívy.

Viac o téme: Ministerstvo spravodlivostiNová budovaGábor Gál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu