Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Slovensko sa vrátilo do ulíc: Ľudia vláde Pellegriniho neveria, nové požiadavky

Protest Za slušné Slovensko Zobraziť galériu (14)
Protest Za slušné Slovensko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Neprestávajú. Slováci vyšli štvrtok večer znovu do ulíc v obrovskom počte. Plné Námestie SNP v Bratislave, ale aj ľudia v ďalších slovenských mestách žiadali predovšetkým hlavu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Piaty protest pod taktovkou iniciatívy Za slušné Slovensko podľa samotných organizátorov pritiahol do bratislavských ulíc 45-tisíc ľudí.

Hodinu a pol trvajúce zhromaždenie prebehlo pokojne. Protest sa začal minútou ticha za zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Organizátori pripomenuli, že vyšetrenie smrti týchto dvoch mladých ľudí je naďalej ich hlavnou požiadavkou. 

Súčasná vládna moc si podľa organizátorky Karolíny Farskej stále nechce uvedomiť, že odvolanie Gašpara je prvý nevyhnutný krok k tomu, aby verejnosť mohla začať veriť, že vražda novinára a kauzy, na ktoré poukázal, budú nezávisle vyšetrené. Okrem štrngania kľúčmi a výziev na koniec policajného prezidenta a súčasného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika ľudia opakovane skandovali heslo „Voľby" či „Dosť bolo Smeru".

FOTO Slovensko sa vrátilo
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

FOTO Slovensko sa vrátilo
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Námestiu sa v úvode prihovorila novinárka týždenníka Trend Zuzana Petková, ktorá pred dvoma rokmi napísala článok o kauze podvodov na DPH, v ktorej mali byť namočené politické špičky Smeru. „Polícia mi do dnešného dňa neodpovedala na otázku, ako naložila s podozreniami, ktoré sa týkali bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka," povedala davu.

Namiesto toho ale NAKA predvolala ju a jej kolegyňu - elitná zložka polícia zriadená na boj s mafiou a najhoršou kriminalitou podľa nej vyšetrovala, či sa novinárky nedopustili trestného činu ohovárania ministra.

FOTO Slovensko sa vrátilo
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

FOTO Slovensko sa vrátilo
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

Najemotívnejší prejav mal opäť herec Richard Stanke, ktorý prišiel na pódium v sprievode ďalších hercov a umelcov. „Od nástupu vlády prešlo desať dní a začala sa okamžitá normalizácia. Na jednej strane novinári denne odhaľujú korupčné prepojenia členov vlády či vysokých štátnych úradníkov, na strane druhej sú viac ako trestné oznámenia na vysokopostavených ľudí prešetrovaní ľudia, ktorí tieto skutky oznámili," povedal Stanke. 

„Atmosféra strachu, nedôvera v spravodlivosť pokračujú a chobotnica je v bezpečí," dodal herec. Neskôr vystúpil s ďalším hereckými kolegami znovu na pódium, aby pozdravili protestujúcich v ostatných mestách.

Richard Stanke a Táňa
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Sprava: Lukáš Latinák, Alexander
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Na pódium sa postavil aj novinár Andrej Bán, ktorý po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej išiel na dve dlhšie reportážne cesty na východ. „Hľadal som taliansku mafiu a našiel som najmä tú slovenskú. Nehovorím, že Taliani nepáchali trestné činy. Desiatky ľudí na Zemplíne, najmä farmárov, mi však hovorili, že najväčší strach majú z takzvaných „našich ľudí“, z ľudí blízkych strane Smer, ktorí tam ovládli politiku, biznis, ale aj políciu či prokuratúru," povedal Bán.

Spomenul aj ex-poslankyňu za Smer Ľubicu Roškovú, disciplinárne konanie voči prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi či nepokojnú atmosféru v RTVS. Premiérovi Petrovi Pellegrinimu zas odkázal, že jeho ultimátnou úlohou je „odhaliť a pomenovať prípadné prepojenia na najvyššie sféry moci v štáte" a vinníkov potrestať. 

Organizátori v závere zhromaždenia vyhlásili, že sú odhodlaní pokračovať v protestoch, až kým Gašpar neodíde.

Protest Za slušné Slovensko
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Andrej Bán na bratislavskom
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

FOTO Slovensko sa vrátilo
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

Nahnevaní farmári v Košiciach

Protestovalo sa aj v metropole východu. V Košiciach pritiahlo na Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne viac ako 2000 ľudí. K akcii sa pridali aj farmári z východu Slovenska, ktorí sa sťažujú, že sú vytláčaní z vlastnej pôdy organizovanými skupinami. Ich protest sprevádzala kolóna desiatok traktorov, ktorá prešla Košicami od mestskej časti Barca až k centru mesta.

Za protestujúcich farmárov vystúpil František Oravec, farmár z Gyňova pri Košiciach, ktorý hovoril o „mafiánskych praktikách" v poľnohospodárstve. Silné skupiny podľa jeho slov zaberajú pôdu od tých, ktorí majú na ňu právny nárok a ktorí tak musia čeliť nátlaku, vyhrážkam i fyzickým útokom.

„Žiadame, aby finančné prostriedky - dotácie boli vyplácané iba takým užívateľom pôdy, ktorí k nej vedia preukázať právny titul, či už na základe vlastníctva, alebo právoplatnej nájomnej zmluvy. Žiaľ, odkedy sme vstúpili do Európskej únie, nie je žiadny štátny ani samosprávny orgán, ktorý by kontroloval právne tituly k pôde. Tu je tá diera a priestor pre rôznych špekulantov, novodobú mafiu, ktorá vie poberať finančné prostriedky Európskeho spoločenstva bez právneho titulu," povedal Oravec pre novinárov.

Protest v Košiciach
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR / František Iván)

Protest v Košiciach
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR / František Iván)

Protest v Košiciach
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR / František Iván)

Protesty po celom svete

Na zhromaždení na Námestí Andreja Hlinku v Žiline sa zišlo niekoľko tisíc ľudí, tisícky protestovali aj v Nitre, Banskej Bystrici či Trnave. Pridalo sa opäť aj zahraničie, nesúhlas vyjadrovali aj Slováci v Amsterdame, Osle či Prahe. Zrejme najviac ľudí sa zišlo práve na podujatí pod heslom "Praha - Postavme sa za slušné Slovensko", ktoré organizovali Slováci žijúci v českej metropole už po piatykrát.

Miestami ďalších štvrtkových zhromaždení boli podľa internetovej stránky iniciatívy Amsterdam, Dublin, Manchester, Štokholm, ale aj kalifornské Palo Alto. Diana Quirschfeld zo skupiny organizátorov akcie v Amsterdame uviedla, že v súlade s očakávaniami sa tentoraz zúčastnilo približne 60 ľudí, zatiaľ čo pri predošlých zhromaždeniach sa ich zišlo 30-130.

Ciele boli podľa nej „stopercentne jednotné" s cieľmi protestov na Slovensku. Okrem „odpolitizovania polície" protestujúci opakovane žiadali medzinárodné vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Viac o téme: Za slušné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu