Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Novela neprináša zmeny, ktoré vedú k odpolitizovaniu polície, tvrdia občianske organizácie

Tibor Gašpar a Robert Kaliňák (v pozadí)
Tibor Gašpar a Robert Kaliňák (v pozadí) (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Občianske organizácie Via Iuris, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, Liga za ľudské práva, Nadácia otvorenej spoločnosti, Nadácia Pontis a Nadácia Zastavme korupciu sú presvedčené, že predložená novela zákona ministerstva vnútra o Policajnom zbore pod rúškom pozitívnych inštitútov a transparentnosti neprináša zmeny, ktoré by viedli k odpolitizovaniu polície a zvýšeniu jej dôveryhodnosti.

Informoval o tom Juraj Rizman z VIA IURIS s tým, že mimovládne organizácie preto predkladajú k návrhu novely zákona hromadnú pripomienku a požadujú návrh novely v zásadných bodoch zmeniť. Verejnosť môže návrh novely pripomienkovať do 3. mája.

“Sme presvedčení, že polícia môže byť dôveryhodná len vtedy, ak nebude pod priamym politickým vplyvom, bude finančne nezávislá a za jej chod bude zodpovedať policajný prezident vyberaný transparentným procesom. Našou hromadnou pripomienkou sa snažíme o posilnenie kompetencií policajného prezidenta tak, aby minister vnútra nemal neustály dosah na výkon jeho právomocí. Sme tiež presvedčení, že systém treba nastaviť tak, aby prezidenta Policajného zboru SR vyberala vyvážene zložená komisia a aby mohol byť odvolaný, ak nebude plniť zákonom zverené úlohy,“ uviedla advokátka VIA IURIS Kristína Babiaková.

Podľa Pavela Sibylu z Nadácie Zastavme korupciu predložená novela zákona o Policajnom zbore rieši len jednu z problematických oblastí organizácie a fungovania Policajného zboru SR. “Naše mimovládne organizácie sa zhodujú v názore, že bude potrebné realizovať širšie zmeny pre odpolitizovanie polície, jej osamostatnenie a v neposlednom rade aj zvýšenie jej dôveryhodnosti, ktoré dnes nie sú súčasťou tejto novely,“ uviedol ďalej Sibyla.

Hromadnú pripomienku občianskych organizácií Via Iuris, Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, Ligy za ľudské práva, Nadácie otvorenej spoločnosti, Nadácie Pontis a Nadácie Zastavme korupciu môžu občania podporiť do 3. mája podpisom prostredníctvom internetovej stránky Changenet.sk

Viac o téme: SlovenskoOdpolitizovanie polícieObčianske organizácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu