Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Opozícia: Smer sa pokúša okresať návrh o konflikte záujmov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD sa pokúša okresať návrh novely zákona o konflikte záujmov. Naznačujú to predstavitelia opozície. Tí dnes dostali od Smeru-SD protinávrh k pôvodnému zneniu, na ktorom pracovali aj poslanci Smeru-SD.

Šéfovi výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslavovi Beblavému (SDKÚ-DS) sa to zdá zvláštne a hoci chce veriť, že zákon prejde, už nie je taký optimista ako na začiatku rokovaní. Otto Brixi zo Smeru-SD tvrdí, že zmeny, ktoré opozícii sociálni demokrati navrhli, neznížia hodnotu novely.

"Mali sme pár výhrad, na ktorých podľa všetkého budeme trvať. Ale myslím si, že tie zmeny nebudú takého charakteru, aby sa dalo povedať, že pôvodný návrh pracovnej skupiny by degradovali," povedal Brixi. Poslanec mal výhrady napríklad k opisu majetku. "Môže tam byť problém s ohodnocovaním majetku. Kto ho bude robiť, akú bude mať relevanciu, aby to nebolo spochybniteľné," povedal.

Ďalšia pripomienka sa týka darov, ktoré dostávajú funkcionári na protokolárne účely. "Navrhujeme, aby boli priznávané v dnešnej podobe," uviedol.

Osobne mal Brixi výhradu aj voči pravidelnému sankcionovaniu funkcionárov, ktorí nepodali majetkové priznanie. Podľa pôvodného znenia by totiž funkcionár, ktorí nepodá majetkové priznanie, mohol byť sankcionovaný každý mesiac dovtedy, kým priznanie neodovzdá. "Považujem to za trochu šikanózne," poznamenal Brixi. Smer-SD preto podľa neho navrhol, aby v prípade, že funkcionár priznanie nepodá, dostal pokutu vo výške mesačného platu a lehotu, dokedy má svoj prehrešok napraviť. Ak do určenej doby priznanie nepodá, dostane pokutu opäť.

Briximu sa nepozdáva ani návrh, aby sa časť členov výboru pre nezlučiteľnosť funkcií mohla obrátiť na Ústavný súd (ÚS) SR, ak nebude spokojná s rozhodnutím výboru napríklad v prípade zastavenia konaní. "Som proti tomu, aby sme v situácii, kedy je ÚS zaťažovaný desiatkami tisíc podaní, pridávali ešte robotu. Obzvlášť v prípade, keď je výbor kompetentný rozhodnúť sám," odôvodnil Brixi, ktorý sa obáva zneužívania v prípade schválenia takejto zmeny.

"Smer nám predložil protinávrh, kde okresal niektoré časti návrhu, ktorý vzišiel z pracovnej skupiny, v ktorej bol paradoxne aj Smer. Je to pre mňa zvláštne," reagoval Beblavý, ktorý sa nechce zatiaľ vyjadrovať ku konkrétnym  návrhom. Najskôr si ich chce riadne preštudovať. Priznal však, že v novele sú niektoré body, bez ktorých by pre neho právna norma stratila zmysel.

"Nemá význam kryť kozmetické zmeny," poznamenal. Podobný názor má aj Martin Poliačik zo SaS, ktorý nechce bezzubý zákon. Pripustil, že by chcel, aby v zákone bola možnosť pre časť výboru obrátiť sa na ÚS. "Toto bola jedna z našich priorít," uviedol.

Novela by mala prísť do parlamentu najneskôr v septembri, aby ju stihlo plénum prijať. Od nového roka by už totiž mali poslanci podávať majetkové priznania po novom. Novela by mala odstrániť nedokonalosti súčasného zákona. Funkcionári by mali zverejňovať svoj majetok podrobnejšie.

Pôvodný návrh počíta napríklad s tým, že by funkcionári mali zverejniť aj názvy domácich či zahraničných bánk, v ktorých majú účty so sumou nad 10.000 eur. Rozširuje aj zoznam verejných funkcionárov, ktorí musia podávať majetkové priznania podľa tohto zákona. Zmenami má prejsť aj oblasť darov, zverejňovať by sa podľa pôvodného návrhu mali aj súkromné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu