Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nicholsonová a Poliačik z SaS: Chcú povinnú materskú školu od 4 rokov!

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Materská škola by mala byť povinná pre všetky deti od štyroch rokov. Navrhujú to poslanci z SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik v novele školského zákona, ktorou sa bude plénum NR SR zaoberať v utorok 4. júna. Na pokračujúcej 19. schôdzi musia poslanci otvoriť ešte 17 návrhov zákonov.

Z iniciatívy liberálov je zrejmé, že rodičom, ktorí by svoje deti nezapísali do škôlky, by hrozilo odobratie dávky v hmotnej núdzi, vzali by im aj rodinné prídavky, alebo by im boli vyplácané cez osobitného príjemcu.

Opoziční poslanci tiež navrhujú, aby rodičia dostávali príspevok na dva ročníky predškolskej výchovy namiesto jedného, ako je to v súčasnosti. Okrem toho by sa podľa návrhu mali zrušiť nulté ročníky na základných školách. "Na Slovensku klesá počet detí, ktoré chodia do predškolského zariadenia," zdôvodnila svoj návrh Lucia Nicholsonová (SaS).
      
Liberáli však pravdepodobne úspešní nebudú. Ich návrh sa totiž nepáči ministerstvu školstva. "Ak by sme v súčasnosti chceli uspokojiť len požiadavky rodičov, ktorí majú záujem o prijatie detí do materskej školy, potrebovali by sme zriadiť cca 400 tried," uviedlo ministerstvo.

Keby sa mali nové triedy získať prispôsobením priestorov na potreby materskej školy, štát by na to podľa rezortu potreboval minimálne 4,8 milióna eur. Ministerstvo okrem toho zásadne nesúhlasí ani so zrušením nultého ročníka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu